Târgul Darurilor de Crăciun, evenimentul care topeşte inimi - Fabrica de fericire

joi, 23 noiembrie 2017

Târgul Darurilor de Crăciun, evenimentul care topeşte inimi

Cel puţin pe a mea, Târgul Darurilor de Crăciun o topeşte în fiecare decembrie, de şase ani încoace. Nu e doar faptul că evenimentul este organizat de nişte buni prieteni ai mei, nu doar că, în timp, m-am împrietenit cu mulţi dintre artiştii care vin şi expun aici, ci e porţia aceea de suflet pe care cu toţii ne-o servesc, în ambalaje frumoase, în fiecare an. Atmosfera specială a Crăciunului o resimţi la târg cu prisosinţă, şi e imposibil să nu realizezi că oamenii aceia creativi vin la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” nu doar să vândă o marfă, ci să aducă bucurie. Târgul Darurilor de Crăciun e locul ideal de unde poţi cumpăra daruri pentru cei dragi, lucruşoare speciale, unicat, create cu gust şi migală.
     Deşi luna decembrie încă nu a venit, Târgul Darurilor de Crăciun se conturează deja.  El va avea loc în perioada 18- 22 decembrie, la Biblioteca Judeţeană din Baia Mare, aşa cum ne-am obişnuit.
     Ceramista Ileana Danci Horoba, organizatoarea evenimentului, ne dă câteva detalii despre eveniment, ca să ne mai astâmpere nerăbdarea.









Târgul Darurilor de Crăciun a ajuns la ediţia a VI-a şi, de la un an la altul, a tot evoluat. O noutate faţă de ediţia precedentă este organizatorul: Asociaţia NOD, înfiinţată de curând. Cine sunteţi şi ce vă propuneţi cu această asociaţie?
Asociația Nod nu este altceva decat o formă juridică prin care noi, momentan un grup mic de artiști ( Alina Bondrea, Delia Maxim, Ileana Horoba și Ionuț Horoba), încercăm să facem în continuare ceea ce am făcut și până acum, dar și alte evenimente mai importante pentru artă și comunitate. A fost nevoie de această formă juridică întrucât ne ajută să atragem atenția autorităților asupra nevoilor acestui segment aparte al societății. Artistul, în general, este puternic în spațiul său de creație și vulnerabil în afara acestuia. Întotdeauna a fost nevoie de organizații care sa-l protejeze și să-l ajute în relațiile cu autoritățile și cu societatea în general. Pentru aceste motive s-a înființat Asociația Nod și avem încredere că vom reuși ceea ce ne-am propus.

Ştiu că Târgul Darurilor de Crăciun este, în fiecare an, pregătit din timp, cu multă grijă şi atenţie la detalii. Ce ştii despre expozanţii din acest an?
La fel ca în fiecare an, în calitate de organizatori ne dorim să oferim noutăţi publicului nostru, dar, în același timp, și să păstrăm grupul de artiști din Baia Mare și împrejurimi care vin la fiecare ediție. În acest sens, pentru ei fiecare târg este o provocare de a găsi soluții și propuneri noi, în așa fel încât târgul să-și mențină propriul public aproape. La fel de important este să aducem și artiști noi din afara Băii Mari și, de ce nu, chiar a țării. Aceasta este și surpriza acestei ediții: pentru prima dată vom avea prezent un artist din străinătate, mai exact din Anglia. Este o mare bucurie și onoare, însă mai multe detalii o să-ți dăm puțin mai încolo 😉. Un alt stand va veni tocmai din Sibiu, cu obiecte din lemn pictate într-un fel aparte. Din Timișoara vor fi alături de noi artiștii atelierului Păpușile Bunicilor, care, pe lângă stand, vor ține și câteva ateliere pentru mici și mari. O altă noutate cu totul aparte este felul în care, alături de prietena mea, Meda, am decis să promovăm această ediție de târg: vom amplasa în cîteva puncte din oraș brăduţi confecționați în întregime manual, prin a căror prezenţă urmărim două aspecte importante. Primul ar fi, evident, să atragem atenția oamenilor asupra faptului că acest eveniment există și că este diferit de oricare altul care se întâmplă în această perioadă în oraș. Apoi ne dorim să facem cunoscut faptul că bradul de Crăciun este un simbol și din acest motiv el poate fi creat existând posibilități infinite în acest sens. A tăia păduri întregi pentru acest moment nu este în nici un caz o soluție. Din păcate, nici bradul în ghiveci nu este o soluție, întrucât din n” motive, acești brăduți sfârșesc la fel ca cei tăiați din pădure. Cam acestea ar fi noutățile momentan, însă surprize vor mai apărea pe parcurs.

De-a lungul anilor, publicul băimărean a început să cunoască profilul Târgului Darurilor de Crăciun şi să „se cearnă”. Cum ai descrie portretul cumpărătorului tipic de la evenimentul vostru?
           Eu văd lucrurile foarte simplu: există un public născut pentru frumos și există un public educabil în acest sens. Un mix din cele două este publicul târgului nostru. Iubitorii de frumos se alătură în general într-un fel firesc. Ceilalți au o calitate foarte importantă, și anume curiozitatea. Aud că se întâmplă ceva și vor să vadă cu ochii lor. Din acea clipă începe, cumva fără voia lor și a noastră, procesul de educare. Acest gen de public este poate cel mai mare merit al nostru. Se naște și creşte alături de noi. Creștem împreună, de fapt. Și e frumos tare. Dacă ar fi să descriu foarte pe scurt profilul cumpărătorului nostru ar suna cam așa: curios, atent la detalii, original și mai ales dornic să stea în preajma celor care creează. Oamenii spun că e ca o terapie în lumea nebună în care trăim 😊.

Organizarea Târgului Darurilor de Crăciun, ca şi a Târgului de Mărţişoare, presupun eforturi din partea ta şi a soţului tău pentru care nu ştiu dacă sunteţi neapărat răsplătiţi. Ce te face să te încăpăţânezi să duci mai departe aceste evenimente, devenite deja tradiţionale?
           Deși sunt convinsă că răspunul îl știi deja, o să consider că nu e așa și-o să-ți spun cum funcționează lucrurile pentru noi. Nu mai este un secret pentru nimeni și e foarte bine că este așa, faptul că artiștii au destul de multe posibilități în acest sens. Mă refer aici la faptul că în orașele mai mari decât Baia Mare se fac astfel de evenimente la care e destul să trimiți o aplicație online și poți participa liniștit. Este și aceasta o opțiune pentru cei care, din diferite motive, nu pot sau nu doresc să se implice mai mult. Vezi tu, societatea în care noi trăim îi oferă fiecărui individ posibilitatea de-și spune părerea în toate domeniile. Acest lucru este fără doar și poate unul foarte bun însă, ca oricare altul are și aspecte negative. Unul dintre cele care personal mă îngrijorează este acela că din acest motiv oamenii au devenit extrem de vehemenți și vocali, în mod special în spațiul virtual, dar cand vine vorba să acționeze, nu prea au chef s-o facă. Ei bine, pentru că nu vreau în nici un caz să mă încadrez în această categorie, fac tot ce pot pe domeniul meu. Atât cât mă pricep. Pot garanta doar că nu sunt perfectă. Cred că, dacă fiecare dintre noi am face astfel, lucrurile s-ar schimba cu adevărat.
Ileana Horoba-Danci şi Ionuţ Horoba la standul cu produsele cosmetice naturale FAIN
Organizatoare de evenimente eşti doar de câteva ori pe an, dar ceramistă şi producătoare de săpun natural (împreună cu Ionuţ Horoba) eşti mereu. Ce pregăteşti pentru standul tău de la Târgul Darurilor de Crăciun?
 Ca în fiecare an, noi venim cu paleta deja cunoscută și apreciată de clienții noștri, dar muncim tot timpul și la crearea de produse și rețete noi. După aproape trei ani de cercetare în acest sens, la târg vom aduce un produs nou, respectiv un șampon solid în două variante, pentru două tipuri de scalp, într-o prezentare cu totul specială. Asta în ceea ce privește standul atelierului Fain. În atelierul Ileana Bijoux se pregătește o colecție nouă de ornamente pentru brad și sper să reușesc să fac și o colecție mai restrînsă de bijuterie.
(NOTĂ: Imaginile cu produse din târg au fost fotografiate la ediţia din 2014 şi nu este necesar ca ele să se regăsească la vânzare cu ocazia ediţiei din 2017). 



Niciun comentariu:

@diana.topan