În curând, în Maramureş, Tabăra Naţională de Literatură şi Arte Plastice ARCHEUS - Fabrica de fericire

luni, 28 august 2017

În curând, în Maramureş, Tabăra Naţională de Literatură şi Arte Plastice ARCHEUS


Tabăra Naţională de Literatură şi Arte Plastice ARCHEUS, ajunsă la ediţia a XII-a, se va desfăşura începând de luni, 4 septembrie 2017, în judeţul Maramureş, mai exact în satul Ocoliş şi în staţiunea Izvoare. Evenimentul este organizat de Fundaţia Culturală ARCHEUS, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş (director, dr. Ioan Marchiş) şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş.
Imagine de la ediţia din 2016
Deschiderea taberei va avea loc luni, 4 septembrie 2017, de la ora 14, la casa sculptorului Ioan Marchiş din Ocoliş, eveniment unde sunt invitaţi să participe toţi iubitorii artei şi ai literaturii. Conform tradiţiei instituite în urmă cu 12 ani, la troiţa din faţa Casei Marchiş, se va oficia o slujbă de pomenire a artiştilor şi scriitorilor dispăruţi. Vor fi pomeniţi şi cei plecaţi de curând din această lume: pictoriţa Maria Mariş Dărăban şi profesorul Mircea Cărăuşan, ambii apropiaţi ai familiei Marchiş şi ai Taberei ARCHEUS, precum şi scriitorul Augustin Buzura. Slujba va fi oficiată de P.S. Iustin, episcop ortodox al Maramureşului şi Sătmarului. Va urma o masă festivă, iar spre seară o lectură de poezie.

De marţi, 5 septembrie, tabăra va fi locul de manifestare exclusiv al artiştilor şi scriitorilor. În ziua respectivă se va pleca în staţiunea Izvoare, unde oaspeţii vor rămâne circa 3-5 zile, în funcţie de dorinţele lor. Nu există un program strict al taberei, care ar fi nepotrivit pentru construcţia interioară a unui artist sau scriitor. Pe parcurs se va contura un program de lecturi zilnice, în funcţie de dorinţele participanţilor. Cenaclul literar, care se va desfăşura seara, va fi coordonat, pe rând, de prozatorul Ioan Groşan, de poetul Ion Mureşan şi de criticul literar Alexandru Cistelecan. Textele citite vor fi publicate ulterior în Revista ARCHEUS. De asemenea, artiştii plastici invitaţi, de toate vârstele (cei mai mici sunt elevi de liceu), vor lucra pe parcursul taberei, urmând ca la final să fie organizată o expoziţie. Va fi prezent Grupul Iza, dar este posibil ca atmosfera să fie întreţinută şi de un grup folk şi de o trupă de teatru. Detaliile vor fi stabilite în următoarele zile. Tabăra se va încheia cu un spectacol de poezie susţinut la căminul cultural din Ocoliş, printr-o colaborare între Fundaţia Culturală ARCHEUS şi Primăria comunei Groşi.
Tema acestei ediţii a taberei a fost aleasă de Ioan Groşan: „Unire-n cuget şi-n simţiri”.
Programul a fost mereu unul mai degrabă liber, importantă fiind atmosfera care se creează pe parcursul desfăşurării taberei. Scriitorii şi artiştii se relaxează şi se încarcă cu energie, fie că merg la pescuit, la scaldă, la cules de ciuperci sau dacă preferă să joace tenis ori biliard. Ideea taberei a fost de la bun început de a-i aduce împreună pe artiştii plastici şi pe scriitori. De altfel, simbolul ales pentru această ediţie, a XII-a, este nodul maramureşean, important nu doar pentru identitatea nordului, ci şi pentru că ar putea semnifica unirea artelor.

Niciun comentariu:

@diana.topan