Șșșșșșt! La muzeu, portretele vorbesc - Fabrica de fericire

luni, 5 aprilie 2021

Șșșșșșt! La muzeu, portretele vorbesc



Chiar dacă Muzeul de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” este temporar închis, întrucât se execută lucrări de reamenajare a spațiilor clădirii de pe strada 1 Mai, instituția nu și-a încetat activitatea. În mare parte, ea se desfășoară momentan online, astfel fiind menținută legătura cu pubicul iubitor de artă plastică.

O inițiativă nouă, pusă la cale de Oana Enășel, se referă la o serie de transmisiuni live, în care un prieten al muzeului își spune propriile gânduri și impresii despre o lucrare aleasă de el. Este vorba despre lucrări din expoziția de portrete, realizate de artiști care au activat în Baia Mare. Până acum, i-am putut vedea și asculta pe Dan Carpov și pe Loredana Roman, care ne-au spus ce i-a impresionat la portretele alese, și-au imaginat poveștile din spatele lor și le-au încadrat în contextul istoric al perioadei în care acestea au fost pictate.

Așadar, la muzeu, portretele vorbesc. Prin gura prietenilor și admiratorilor, dar important e că prind viață, că praful imaginar este șters de pe pânze și că lucrările ajung să facă parte din viața noastră. Viața noastră pe Facebook, tot mai reală de un an încoace.

O inițiativă menită să aducă arta mai aproape de oameni, să o coboare de pe periculosul piedestal pe care uneori criticii și artiștii înșiși o așază, și să dea startul unui dialog real cu degustătorul de frumos. Ca să existe, arta are nevoie de public, iar acest proiect e un pas înspre o democratizare a ei.




COMUNICAT DE PRESĂ



Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

anunță

lansarea seriei mini-interviurilor transmise în direct, on-line.





Hoinărind prin galerie, căutând viața din spatele chipului pictat, un invitat al muzeului va prezenta săptămânal câte un tablou la alegere din expoziția temporară "Portretul în arta băimăreană". Cel mai recent proiect al compartimentului marketing își propune să prezinte o perspectivă subiectivă asupra lucrărilor, accentuând mai degrabă latura emoțională decât argumentul autorității. Prietenii muzeului vor dezvălui unde ii poartă cu gândul portretul ales, ce le place sau nu, starea pe care le-o creează sau poate chiar cum l-ar fi pictat ei.

Primul nostru invitat a fost Dan Carpov, care ne-a impresionat cu prezentarea lucrării "Doamnele", de Lucia Dem Bălăcescu și a dedicat interviul său femeilor în luna martie. Materialele video vor fi transmise live pe Facebook, @muzartcabm, și Instagram, @muzartbm, săptămânal, vinerea.

Pentru început invitațiile vin din partea muzeului, dar așteptăm și persoane interesate din rândul publicului nostru. Expoziția "Portretul în arta băimăreană", curator dr. Ioan Angel Negrean, poate fi admirată în varianta 3D în fotografiile publicate pe blogul muzeului și pe pagina de Facebook. Filmările sunt realizate respectând toate condițiile de siguranță impuse de situația actuală.

drd. Oana Enășel

Referent de specialitate marketing



Fotografiile aparțin Muzeului Județean de Artă "Centrul Artistic Baia Mare".

Niciun comentariu:

@diana.topan