North West Fest, trei seri de jazz şi blues în Baia Mare - Fabrica de fericire

vineri, 1 septembrie 2017

North West Fest, trei seri de jazz şi blues în Baia Mare


În Baia Mare, începutul toamnei devine, pe an ce trece, sinonim cu ritmurile libere ale jazz-ului. În perioada 8 (vineri) – 10 (duminică) septembrie 2017, în Piaţa Cetăţii din Baia Mare va avea loc cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Jazz & Blues NORTH WEST FEST. Prima ediţie, care a avut loc anul trecut în acelaşi loc, s-a bucurat de mare succes, de un public numeros şi entuziast.

Organizatorii festivalului sunt Fundaţia Arte+ şi Asociaţia One Sound, în parteneriat cu Logmark Solutions.
Prezentatorii festivalului vor fi cunoscuţii jazzologi Florian Lungu şi Virgil Mihaiu. Programul va cuprinde două seri de jazz (vineri şi duminică) şi o seară de blues. Veţi avea ocazia să îi ascultaţi pe: Alessandro Rossi Quartet (Italia), Leszek Mozdzer – pian (Polonia) – VINERI; Florin Giuglea Band (România), Kal David Band (SUA) – SÂMBĂTĂ; Eyot (Serbia) şi Luiza Zan & Hungarian All Stars (România, Ungaria) – DUMINICĂ. Mai multe detalii despre artişti şi prezentatori, aici şi aici.
Arhitectul băimărean Ştefan Paszkucz, membru fondator al Fundaţiei Arte+, mi-a acordat un scurt interviu, pe care îl puteţi citi mai jos.

De ce tocmai jazz şi blues?
Cred că oraşul merita un astfel de festival, pentru că ar trebui să punem Baia Mare pe harta proiectelor culturale. S-a dorit acest lucru prin proiectul amplu care şi-a propus ca Baia Mare să devină capitală culturală, n-a fost să fie, dar ideea trebuie continuată, Baia Mare are nevoie de cultură. Un festival de blues şi jazz cred că aduce plusvaloare oraşului.
Dar de ce nu un festival de rock sau de muzică clasică?
Nouă asta ne place. Mie îmi place jazz-ul, îmi place blues-ul... Îmi place şi rockul foarte mult, poate ne gândim să facem în mai şi un festival de rock, iar în septembrie să fie jazz şi blues. Am cochetat şi cu această idee, dar deocamdată de abia susţinem un festival, nu  putem susţine două.
Cum a fost ediţia de anul trecut, din punctul de vedere al organizatorilor?
Pentru noi a fost o reuşită, bineînţeles nu financiar, a trebuit să aducem bani mulţi de acasă. Dar feedbackul a fost foarte pozitiv, toată lumea s-a bucurat. În fiecare seară am avut 500 de oameni în piaţă, în una din seri au fost aproape 1.000.
Cum se configurează ediţia de anul acesta? Ştiu că au apărut schimbări de ultim moment.
Singura schimbare majoră a fost că în seara de blues nu mai cântă Bruce Katz Band, dar îl avem în locul lui pe Kal David, a cărui participare ne onorează. Are o vârstă, 75 de ani, vine din Statele Unite pentru acest festival în Baia Mare, a fost chitaristul lui John Mayall, e un nume mare în America şi ne bucurăm că a acceptat să vină alături de noi.
Am înţeles că vor fi schimbări şi în ceea ce priveşte accesul. Iniţial era anunţat că anumite concerte vor fi găzduite de Teatrul Municipal.
Pentru că anul trecut am fost puţin copleşiţi de amploarea evenimentului şi am avut şi o mică gaură financiară, am vrut să ne restrângem puţin, să facem câteva evenimente la teatru. Dar acest lucru nu mai este posibil, pentru că am primit sprijinul Municipiului Baia Mare şi al Consiliului Judeţean Maramureş şi atunci concertele vor fi în Piaţa Cetăţii, iar intrarea va fi liberă. Ei îşi doreau ca acest proiect cultural să aibă o vizibilitate mult mai mare, să se adreseze unui public larg. Noi am fost foarte mulţumiţi că ne sprijină şi le mulţumim şi pe această cale.
Ce se întâmplă cu cei care au cumpărat bilete?
Am avut un contract cu MyTicket.ro şi ne-au sprijinit şi ei. Au spus că nu e nicio problemă, deşi iniţial noi ne speriasem că va trebui să le plătim daune la contract. Dar ei au spus că ne înţeleg şi că vor înapoia toţi banii, online, celor care au cumpărat bilete.

Niciun comentariu:

@diana.topan