Expoziţia „Baia Mare prin ochii tinerilor” - Fabrica de fericire

miercuri, 15 noiembrie 2017

Expoziţia „Baia Mare prin ochii tinerilor”

22 de tineri maramureşeni participă în această perioadă la proiectul „Baia Mare prin ochii tinerilor”, derulat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş în parteneriat cu Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord Baia Mare, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.
Proiectul, aflat la a doua ediţie, este finanţat de Municipiul Baia Mare şi îşi propune ca participanţii să se familiarizeze cu tehnica fotografică şi să cunoască monumentele istorice din Baia Mare. 
Ca un rezultat al acestuia, miercuri, 15 noiembrie 2017, la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare a fost vernisată o expoziţie de fotografie. Realizată de 20 de studenţi la Etnologie şi doi elevi de la Colegiul „Eminescu”, cu sprijinul îndrumătorilor (fotograful Felician Săteanu, fotograful Emanuel Luca, totodată cadru didactic la Etnologie şi arheologul dr. Dan Pop), expoziţia cuprinde o selecţie de 38 de fotografii, marea majoritate realizate în Centrul Vechi al Băii Mari, dar şi la Muzeul Satului sau la Bastionul Măcelarilor.
Fotografiile surprind monumente istorice din acest areal, multe axându-se pe detalii pe lângă care, poate, am trecut de zeci de ori, fără să le acordăm atenţie. Expoziţia ne descoperă, astfel, frumuseţile de lângă noi, pe care eram siguri că le cunoaştem, însă cărora le observăm acum feţe altfel accesibile doar unui ochi vigilent.
La vernisajul expoziţiei au participat o mare parte dintre tinerii înscrişi în proiect, precum şi îndrumătorii lor, deja pomeniţi, dr. Ştefan Mariş, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, conf. univ. dr. Delia Suiogan, cadru didactic la specializarea Etnologie, prof. Rodica Mone, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” şi Oana Leşiu, şef birou Bastionul Măcelarilor, în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.
Din discursurile lor am aflat că tinerii au avut parte de ore de teorie, în care au aflat informaţii cu privire la încadrarea unei fotografii sau la regulile de compoziţie, pe lângă orele de practică. Cele mai multe fotografii au fost făcute cu telefoanele mobile, demonstrându-se, astfel, că acest lucru nu este neapărat o piedică în realizarea unor fotografii de calitate. În final, participanţii la proiect au primit diplome, câte un exemplar al revistei „Memoria Ethnologica” şi câte un minialbum „Fotoetnografica”.

Niciun comentariu:

@diana.topan