Omul cu burta zburătoare - Fabrica de fericire

miercuri, 3 ianuarie 2018

Omul cu burta zburătoare

Atunci îţi aranjezi melonul pe cap şi ochelarii John Lennon pe nas şi muşti din vata de zahăr roz, iar vârful nasului îţi devine lipicios. Şi îmi răspunzi cu glas răstit că nu îmi dai trotineta ta, pentru că ai nevoie de ea ca să ai o bună perspectivă asupra lumii. Te repezi până la uşa de a cărei clanţă e legat mănunchiul de baloane multicolore, desfaci panglica satinată şi o legi de ghidonul trotinetei. Apoi te urci pe trotinetă şi baloanele te poartă spre cer, în ciuda celor cam o sută patruzeci de kilograme ale tale. Vata de zahăr roz se amestecă cu norişorii albi şi pufoşi, iar baloanele se sparg unul câte unul.
Foto: Lucian Petru GOJA
          Dar tu continui să pluteşti, răsturnat la orizontală, ca şi cum burta ta imensă ar fi umplută cu heliu. Trotineta cade şi se izbeşte cu zgomot de caldarâm. Te înconjoară un stol de raţe sălbatice, şi fiecare prinde în cioc ba un colţ al fracului verde fistic, ba o bretea, ba un crac al pantalonului evazat sau chiar melonul.
          Şi aşa ajungi în Oraşul Fictiv, unde fiecare clădire are o poveste a ei, căci e construită din cărţi uriaşe, cu coperţi cartonate. Raţele te lasă pe un turn, şi vârful lui ascuţit îţi înţeapă burta, care se dezumflă cu un şuierat. Îţi netezeşti fracul, îţi îndeşi melonul pe cap şi cobori scara spiralată a turnului, luminată din loc în loc de lămpi de hârtie gălbuie. În timp ce cobori, citeşti povestea scrisă pe zid, care vorbeşte despre un călător straniu venit de departe, tocmai din Oraşul Colorat, cu burta lui zburătoare.

          Atunci stai o clipă pe gânduri şi te întrebi dacă lumea e reală, sau e produsul imaginaţiei fiinţelor nevăzute din Oraşul Fictiv. Îţi prinzi fruntea în palme şi simţi cum tot trupul îţi cere să mănânci o vată de zahăr pufoasă şi roz. 

Niciun comentariu:

@diana.topan