Păzea, „Vă vedem!”. Noi citim, nu minţim / Noi protestăm, nu furăm - Fabrica de fericire

joi, 2 august 2018

Păzea, „Vă vedem!”. Noi citim, nu minţim / Noi protestăm, nu furăm



***Ramona Ursu – “Vă vedem!”, Editura Humanitas, Bucureşti, 2018

“Vă vedem”: un mesaj care trezeşte atâtea gânduri şi imagini. O promisiune pentru unii, percepută ca o ameninţare de alţii. Un mesaj plin de tristeţe, pentru că ceea ce vedem este departe de a fi ceea ce ne dorim să vedem – respectarea statului de drept,  a separaţiei puterilor în stat, independenţa justiţiei, corectitudine şi responsabilitate din partea politicienilor -, dar şi un mesaj optimist. Căci există şi o veste bună: România s-a trezit. De mai bine de un an şi jumătate, românii au învăţat că democraţia cere implicare, cere luptă zilnică pentru păstrarea drepturilor odată cucerite, cere conştiinţă trează. Cere #rezistenţă.
Ramona Ursu. Foto: Diana Topan

Din noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie 2017 şi până acum, în diferite ocazii critice, sute de mii de români au ieşit în stradă, pentru a apăra democraţia, justiţia şi opţiunea noastră pro Europa. Mai ales la Bucureşti, dar şi în multe alte oraşe, pentru multă vreme oamenii şi-au pus pe stand by viaţa obişnuită şi au ieşit, seară de seară, în piaţă. Au învăţat să se revolte, să îşi strige indignarea, au protestat creativ şi cu umor, dar şi cu încăpăţânare. Au fost proteste la care au participat scriitori cunoscuţi, o mulţime de alţi oameni educaţi, proteste paşnice la care manifestanţii au luptat cu sloganuri ironice şi luminiţele de la telefoane, proteste la care românii au descoperit, fiecare în parte, că nu sunt singuri în revolta lor contra unui sistem corupt.
Cartea “Vă vedem” a Ramonei Ursu – care urmează volumului « Noaptea, ca hoţii », apărut în 2017 tot la Editura Humanitas - este una necesară în contextul evoluţiei foarte rapide a evenimentelor în ultimul an şi jumătate, întrucât realizează o sinteză şi o clarificare a situaţiei. Ca şi cum am face un pas în spate, pentru a avea privirea de ansamblu. Volumul are trei părţi – «Mafia versus România», «Jurnal de #Rezistenţă»  şi «Dialogurile mele»  – şi este scris cu revolta protestatarului, dar şi cu stăpânirea de sine a jurnalistului adevărat, care nu are derapaje deontologice. Nu este, pur şi simplu, o dare de seamă, un conspect al presei din această perioadă neagră, ci evenimentele sunt filtrate prin mintea şi sensibilitatea jurnalistei, şi surprinse la cald, de multe ori prin postări pe Facebook reluate acum în carte. În «Jurnal de #Rezistenţă», regăsim mărturisiri emoţionante ale unor intelectuali protestatari, mulţi membri ai unor organizaţii civice, despre felul în care percep ei situaţia actuală din România şi ceea ce i-a scos în stradă. Partea a treia, «Dialogurile mele», cuprinde interviuri cu diferite personalităţi : filosoful Horia-Roman Patapievici, profesorul universitar Ioan Stanomir, istoricul Lucian Boia, doctorul în ştiinţe politice Paul Dragoş Aligică, scriitorul Mircea Mihăieş, procurorul general al României, Augustin Lazăr, europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al justiţiei, judecătorul Cristi Danileţ şi judecătoarea Camelia Bogdan.
Citind cartea, am avut în faţă o imagine obsedantă: un grup de politicieni ascultând imnul României, cu mâna pe inimă. Şi, în fundal, Parlamentul, cu cei care îl populează, cu grobianismul unora, cu replicile lor misogine şi lipsite de bun simţ, cu lipsa lor de ruşine şi cu singurul lor far călăuzitor: interesul personal şi de grup. Şi, Ramona Ursu nu ne lasă să nu uităm, astfel de oameni, şi alţii ca ei, ne scot ochii cu sintagme precum «mândria de a fi român» .
Eu, în schimb, sunt mândră că am cunoscut-o pe Ramona. Sunt mândră că am protestat şi sunt fericită că am cunoscut atâţia oameni frumoşi în piaţă. Împreună, îi vedem. Şi ştim că lor le e frică.


Niciun comentariu:

@diana.topan