Iarnă în centrul vechi - Fabrica de fericire

marți, 3 decembrie 2019

Iarnă în centrul vechi



Era prima zăpadă din iarna aceea. Când am plecat de la serviciu, deja se depusese un strat destul de gros de nea pe trotuare și pe mașinile parcate pe marginea străzilor. M-am bucurat ca un copil. De abia ajunsă acasă, i-am făcut fetei o cacao cu lapte și mie, niște vin fiert. I-am spus Alexandrei să ia o pauză de la teme și am citit împreună cartea ei preferată de Dickens. Îmi plăcea să ascult chicotele ei și foșnetul degetelor mele trecute prin blana pisicii toropite de somn.

Foto: Lucian Petru GOJA


Și totuși, nu-mi puteam scoate din minte chipul acela ascuțit, neras, ascuns sub o căciulă de care era prinsă, cu un ac, o bucată de panglică tricoloră. De când vremea se răcise, în clădirea noastră de birouri se aciuase bătrânul acesta fără nume. Când colegii uitau să închidă peste noapte ușa de sticlă, îl găseam dimineața întins pe canapeaua din holul biroului notarial de la primul etaj. Altădată, venea ziua și se așeza lângă caloriferul din hol. Uneori își etala acolo, pe o pungă, câteva felii de pâine și niște parizer, și mânca. Alteori găseam în baie o baltă de apă pe jos, și atunci știam că se spălase. Sau, mai rău, colegii găseau WC-ul mânjit, ca o semnătură pestilențială a celui care trecuse pe acolo.

Cum de multe ori stăteam peste program, Alexandra mai venea pe la birou după ce ieșea de la școală. Într-o seară mi-a povestit că a stat de vorbă cu bunicul de pe hol, și că el s-a jurat că Moș Crăciun avea în trăsura lui, la picioare, un calorifer care mergea cu baterii. Făcut de spiriduși, îi spusese. Altădată, bătrânul a luat-o pe Alexandra deoparte și i-a spus că, în tinerețe, Moș Crăciun era cioban, și că vara mergea cu turmele de reni la păscut, în Laponia. Le cânta din fluier, și așa i-a găsit pe cei șaisprezece reni fermecați, căci au început să se înalțe în aer și să danseze o bărbătească.

Nu-mi plăcea deloc ca Alexandra să stea pe lângă bătrânul vagabond. Mă străduiam să o educ ca la carte, și n-aș fi vrut ca un străin dubios să îi bage în cap idei nocive. Dar nu puteam să o supraveghez tot timpul. Într-o zi mi-a arătat, fericită, un ornament de brad, pe care el i-l dăruise. Îl șmanglise cine știe de pe unde. I l-am confiscat și am încercat să îl dezinfectez cu spirt, dar tot sclipiciul s-a luat de pe el și a trebuit să îl arunc. Alexandra a plâns atunci, mi-a spus că sunt o mamă rea. Știam că nu credea asta, dar începusem să mă satur de bătrânul acela.

Foto: Lucian Petru GOJA



Alexandra mi-a spus, odată, că bărbatul avea un nepot. I-ar fi plăcut ca fata mea să se împrietenească cu nepotul lui. Cum îl vedeam toată ziua pe holul clădirii, l-am întrebat despre acel băiat. „Raul îl cheamă”, mi-a spus. „E plecat cu maică-sa în Spania. Ar trebui să aibă cam vârsta Alexandrei”.

Apoi, după vreo oră, a bătut la ușa biroului. M-a rugat să îi fac o poză, să i-o poată trimite lui Raul. L-am fotografiat lângă bradul împodobit. Arăta haios cu zdrențele acelea atârnându-i în toate părțile, părea un eschimoș. I-am dat două turte dulci din brad și i-am printat poza pe o coală obișnuită. A împăturit-o cu grijă și a băgat-o în buzunar. Apoi a plecat.

De Crăciun, am avut două zile libere. Clădirea de birouri a rămas închisă, dar eu și Alexandra am mai mers prin centrul vechi, unde era amenajat târgul de sărbători. L-am văzut pe bătrân fascinat de bradul uriaș de lângă patinoar, și altădată am surprins momentul în care poliția locală îl scotea cu forța din caleașca de beteală și luminițe a lui Moș Crăciun.

A fost o iarnă grea. Pe vagabond nu l-am mai văzut o vreme. Prin ianuarie, ieșind de la serviciu, l-am surprins în centrul vechi, cerșind. M-a văzut și mi-a cerut bani să-și cumpere un bilet pentru carusel. L-am întrebat pe unde își mai ducea zilele și mi-a spus că acum era frig tare și că dormea la azilul de noapte. Aveau și dușuri acolo, și hrană caldă.

Apoi a băgat mâna în buzunar și a scos o hârtie mototolită. Am recunoscut fotografia pe care i-o făcusem. „Nu i-am mai trimis-o lui Raul. Am pierdut hârtia cu adresa. Și, oricum, nu cred că-și mai aduce aminte de mine”, mi-a spus. Apoi s-a îndreptat chiuind spre carusel.

Niciun comentariu:

@diana.topan