Placa memorială care urmează să fie amplasată la Colonia Pictorilor |
N-am mai vizitat de multişor o expoziţie, şi gândul acesta mă măcina. Mă simţeam vinovată, ca o femeie care se neglijează. Îmi neglijam ochii, creierul, inima. Cea mai recentă experienţă artistică era legată de vizitarea online a expoziţiilor Muzeului Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” în perioada solitară din starea de urgenţă.
La îndemnul colegului şi amicului meu Robert Cotos, am ajuns azi la Zilele Maghiare Băimărene (Fötér Fesztivál), vizitând, la Galeria Várvédö din Piaţa Cetăţii, o expoziţie dedicată pictorului Thorma János. Expoziţia se intitulează „Thorma János şi cercul său” şi cuprinde atât lucrări ale maestrului Şcolii Băimărene de Pictură, cât şi picturi realizate de alte nume mari ale artei băimărene din acea perioadă. Toate lucrările provin din colecţiile private ale unor băimăreni.
Organizatorul expoziţiei, colecţionarul de artă Várvédö Zsolt, mi-a dăruit frumosul catalog al expoziţiei, din care am aflat detalii despre viaţa şi activitatea lui Thorma. Catalogul este disponibil în limbile maghiară şi română şi cuprinde date istorice şi reproduceri după lucrările expuse. Textul închinat pictorului este semnat de Muhi Sándor.
Thorma János s-a născut la Kiskunhalas în anul 1870. De altfel, 2020 a fost declarat „Anul Thorma”, întrucât se împlinesc 150 de ani de la naşterea pictorului. A studiat la Şcoala de Desen din Budapesta, apoi în Munchen şi Paris. El a fost cel care a relansat şcoala liberă de pictură din Baia Mare în 1919 şi a oferit burse de studiu aici studenţilor de la Bucureşti, de dincolo de Prut, şi mai apoi şi celor din Cluj. Această infuzie de tineri talentaţi a durat până în anul 1930, când guvernul a desfiinţat bursele din cauza lipsei fondurilor, ulterior studenţii mergând să se pregătească la Balcic. Thorma a murit în 1937, în Baia Mare.
Cu ocazia vernisajului expoziţiei, care a avut loc în urmă cu câteva zile, a fost dezvelită şi o placă memorială dedicată lui Thorma János. Aceasta se găseşte momentan în galerie, urmând a fi amplasată la Colonia Pictorilor, unde Thorma a avut atelierul.
Catalogul în limba română al expoziţiei |
Niciun comentariu: