Dorin Ștef s-a ținut de cuvânt: "Dicționarul de regionalisme și arhaisme din județul Maramureș" a apărut - Fabrica de fericire

vineri, 2 aprilie 2021

Dorin Ștef s-a ținut de cuvânt: "Dicționarul de regionalisme și arhaisme din județul Maramureș" a apărut

 


Anul trecut, în decembrie, Dorin Ștef își anunța intenția de a publica o nouă ediție a „Dicționarului de regionalisme și arhaisme din județul Maramureș” și cerea sprijinul maramureșenilor pentru ca visul lui să prindă contur. Am scris atunci AICI.


Iată că Dorin Ștef s-a ținut de cuvânt și dicționarul a apărut la editura Casa Cărții de Știință din Cluj Napoca. Volumul este elegant, frumos și miroase bine. Realizat la Tipografia Surorile Lauretane din Baia Mare, are 448 de pagini și cuprinde peste 7.800 de cuvinte glosate, majoritatea regionalisme, dar și termeni care aparțin deja fondului pasiv al graiurilor nordice. Fiecare articol este tratat nu doar din punct de vedere semantic, ci și etimologic, iar în unele cazuri sunt inserate citate ilustrative din documente folclorice sau dialectate, precum și reflexe toponimice și antroponimice.

Dicționarul lui Dorin Ștef este singura lucrare monografică de acest gen, dedicată lexicului din județul Maramureș, ceea ce îl face cu atât mai valoros. El se constituie într-un instrument de lucru util cercetării culturii tradiționale din acestă regiune și se adaugă prețioaselor culegeri și antologii de folclor, precum și studiilor de specialitate, realizate în ultimul secol.


Dorin Ștef este de părere că “triumful globalizării va duce la atrofierea elementelor de cultură populară. Astfel, dicționarele de regionalisme, câte se vor afla, vor deveni la un moment dat adevărate depozite de arhaisme. De aceea putem spune că ele vor căpăta, în egală măsură, valoare de document și izvor istoric”.

Mie îmi plac oamenii care au un vis și se încăpățânează să îl urmeze. Iar visul lui Dorin Ștef e cu atât mai frumos, cu cât se concretizează într-o carte-martor la trecerea noastră prin timp, o carte cu siguranță folositoare tuturor celor care vor studia Maramureșul pe viitor. 


Niciun comentariu:

@diana.topan