Centrul Vechi al Băii Mari, într-o expoziţie virtuală - Fabrica de fericire

duminică, 16 mai 2021

Centrul Vechi al Băii Mari, într-o expoziţie virtuală

 



Baia Mare, fost oraş minier, nu are foarte multe de oferit turiştilor care îl vizitează: câteva muzee, câteva parcuri şi, desigur, multe localuri unde se mănâncă şi se bea. Dar Centrul Vechi este, cu siguranţă, cel mai atractiv pentru străinii (nu neapărat ne-români) care ajung aici. Din păcate, în ciuda unor încercări de restaurare, mare parte a Centrului Vechi arată, azi, jalnic. Este dureros pentru băimăreni faptul că autorităţile locale nu se concentrează asupra restaurării unor clădiri superbe, care ar putea fi mult mai bine exploatate şi care ar aduce un plus de farmec oraşului.

Clădirile Centrului Vechi – bisericile, sinagoga, Turnul Ştefan, construcţiile din Piaţa Libertăţii – i-au fascinat pe pictorii care au trăit sau au pictat de-a lungul vremii în Baia Mare. În 1896, Simon Hollosy ajungea în oraşul nostru împreună cu un grup de învăţăcei într-ale artei, punând bazele Centrului Artistic Baia Mare. Mulţumită lor şi celor care le-au urmat tradiţia, putem admira şi azi clădirile şi străzile Centrului Vechi, aşa cum au arătat ele cu o sută de ani în urmă. O simplă vizită la Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” poate fi un fascinant salt în timp, printre culorile şi texturile altor vremuri.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş, în parteneriat cu instituţia muzeală, cu Muzeul Județean de istorie și Arheologie, Yellow Shirts & YMCA Baia Mare, ne propun o expoziţie virtuală, care poate fi vizitată încă de sâmbătă, 15 mai 2021, pe site-ul Muzeului de Artă, adică AICI. Expoziţia cuprinde deopotrivă fotografii şi desene, precum şi picturi, toate concentrate în jurul patrimoniului construit cel mai valoros pe care îl posedă oraşul.

Expoziţia este un demers lăudabil, util deopotrivă localnicilor şi turiştilor sau potenţialilor turişti, care încearcă să ne deschidă ochii în faţa unor frumuseţi cu care, poate, ne-am obişnuit prea mult pentru a le mai aprecia valoarea. Sper ca, după o astfel de conştientizare, şi autorităţile locale să înceapă să acorde mai multă atenţie patrimoniului construit cu valoare istorică, prin iniţierea unor lucrări de restaurare.

Expoziţia se vizitează virtual cu plăcere, dar şi cu folos, nelipsind explicaţiile de ordin istoric. Mie, una, mi-ar fi plăcut ca picturile să fie datate, pentru a mă putea orienta în timp mai uşor. În rest, nimic de reproşat.

Felicitări tuturor celor care au dus la bun sfârşit acest proiect necesar.




Niciun comentariu:

@diana.topan