Blogul „Fabrica de fericire” – o lansare ludică - Fabrica de fericire

vineri, 18 august 2017

Blogul „Fabrica de fericire” – o lansare ludică


În seara de joi, 17 august 2017, la Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, în faţa unui numeros public, prezent pentru a se bucura de Festivalul de „Repere,mituri, identităţi” al Teatrului Ararat, am lansat blogul Fabrica de fericire.
Foto: Diana Topan

Foto: Diana Topan
După câteva cuvinte introductive, rostite de managerul Teatrului Ararat, Claudiu Pintican, am vorbit publicului despre pasiunea mea pentru scris, despre experienţa mea jurnalistică şi despre bucuria de a face cunoscute evenimentele culturale din oraş şi din judeţ. Totodată, celor prezenţi le-am dezvăluit cel mai nou proiect literar al meu, acela de a scrie o carte cu povestiri de până în 500 de cuvinte fiecare, o parte dintre ele fiind sau urmând să fie publicate pe blogul www.fabricadefericire.eu. La eveniment a fost prezentă şi Diana Topan, responsabilă de crearea blogului şi un fotograf talentat, care semnează o mare parte dintre imaginile care dau viaţă Fabricii de fericire.
În continuare, a avut loc spectacolul „Şcoala ludică”, pe un text celebru al lui Ioan Groşan – scriitor originar din Mogoşeşti, comuna Satulung, judeţul Maramureş, actualmente unul dintre cei mai bine cotaţi scriitori români în viaţă.
Un text nu uşor, cu numeroase trimiteri livreşti, dar plin de amuzament, adaptat pe ici, pe colo de Claudiu Pintican, astfel încât să nu lipsească şopârlele din actualitatea noastră politică. Este un spectacol de teatru în teatru: un grup de tineri, un regizor şi un cenzor se întâlnesc pentru a repeta o piesă care are ca subiect istoria teatrului. Prilej de amuzament, dar şi de mici lupte pentru preluarea unui rol sau al altuia, de cunoaştere reciprocă şi de flirt. De la teatrul antic, la commedia dell'arte şi la teatrul epic, tinerii fac cunoştinţă cu câteva forme de exprimare scenică, la fel cum au făcut-o şi în viaţa reală, la şcoala de dezvoltare personală a Teatrului Ararat. Este un prilej de a redescoperi bucuria specifică vârstei mici, bucuria jocului, a ludicului.
Spectacolul a fost gustat de public, care a reacţionat la momentele mai savuroase, iar la final a aplaudat în picioare. În distribuţie: Paul Covaci, Sandra Nechita, Denisa Nechita, Ana Raluca Florian, Victor Lupșa, Stănica Prisăcariu, Marius Mesaroș, Silviu Băeş, Anamaria Palencsar şi copilul Eliza Daria Pintican. Regia: Claudiu Pintican.
„Şcoala ludică” a fost cel de-al doilea spectacol prezentat în cadrul Ediţiei I – „Seri de teatru la Muzeul Satului” a Festivalului „Repere, mituri, identităţi” al Teatrului Ararat, finanţat de Consiliul Judeţean Maramureş şi având ca partener Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş.

Niciun comentariu:

@diana.topan