Potaia - Fabrica de fericire

sâmbătă, 19 august 2017

Potaia

De câteva zile nu mai avea linişte. Reparase gardul, ba chiar dublase plasa în unele locuri, dar degeaba. Câinele sărea pe deasupra sau îşi săpa tunel pe dedesubt, şi tot ajungea în curtea lui. Nu-i trebuia câine. Mai ales că se spetise toată primăvara să sape şi să îngrijească straturile de ceapă, salată, roşii şi castraveţi, iar acum potaia i le călca în picioare. 
Foto: Diana Topan

De câteva zile se gândea cum să scape de el. Nu ştia al cui e, i l-ar fi dus imediat înapoi. I-ar fi făcut omului scandal, să-şi aibă grijă de animal, ce dracu', nu te poţi căca în munca omului. Nu mai văzuse câinele prin zonă. Arăta ca un ciobănesc, poate că se pierduse de la vreo stână. Avea blana miţoasă, dar dacă ai fi dat-o jos, ai fi văzut că potaia e numai piele şi os.
În noaptea aceea îi veni ideea. Dis de dimineaţă, luă nişte crenvurşti groşi din frigider, îi crestă şi înfipse în ei cuburi de otravă pentru şobolani. La cât era câinele de lihnit, nu avea cum să refuze o astfel de trataţie.
Câinele hăpăi crenvurştii cu lăcomie. Bărbatul, însă, nu se simţi atât de bine pe cât crezuse. Intră în casă şi se uită la televizor, la o emisiune-concurs. În ziua aceea nu mai ieşi decât ca să hrănească găinile şi gâştele. Bău două beri şi se culcă devreme.
În dimineaţa următoare, omul ieşi din casă la crăpatul zorilor. Îşi inspectă cu privirea proprietatea, stând pe prispa casei, şi se gândi că mai are de plivit ceapa, de udat roşiile şi de reparat coteţul păsărilor. Atunci văzu apropiindu-se de el potaia. Era veselă, îşi flutura coada, şi se lipi cu capul de piciorul lui, cerşind o mângâiere. Se purta cu bărbatul de parcă el i-ar fi fost stăpân. Omul vedea în mintea lui şobolanii omorâţi de otravă şi câinele sănătos tun, şi nu pricepea. Mama mâne-sa, îşi spuse, o fi vreun semn. Se scărpină în cap, apoi intră în casă. Ieşi imediat înapoi în curte şi îi dădu câinelui o felie de pâine. Patrupedul o apucă lacom, privind-o cruciş cu ochii ieşiţi din orbite. În timp ce câinele mesteca împăcat, bărbatul întinse mâna şi îl mângâie uşor pe creştet.

Niciun comentariu:

@diana.topan