Muzeul de Istorie băimărean, reprezentat la cel mai mare Festival Arheologic din Polonia - Fabrica de fericire

joi, 28 septembrie 2017

Muzeul de Istorie băimărean, reprezentat la cel mai mare Festival Arheologic din Polonia

În perioada 15-25 septembrie 2017, la Muzeul Arheologic din Biskupin (voievodatul Kuyavia-Pomerania, Polonia) au avut loc mai multe manifestări reunite sub titulatura de „Festivalul Arheologic”, ediția cu numărul XXIII, cel mai mare astfel de eveniment educativ și științific din Polonia și unul dintre cele mai renumite din Europa.

Pe durata a nouă zile au avut loc lecturi publice susținute de specialiști în diferite perioade istorice, cursuri de popularizare a diferitor civilizații (sarmați, celți, daci, romani, goți, slavi și vikingi), demonstrații de conservare a monumentelor și de dendrocronologie, spectacole de teatru bazate pe mitologia celtică, greacă și romană, ateliere demonstrative și interactive cu publicul, parade și ritualuri militare și civile, demonstrații de luptă pe apă și pe uscat, concerte și spectacole de dansuri și muzică istorică. Festivalul arheologic s-a bucurat de prezența a 33.000 de vizitatori și un număr de aproximativ 600 de reenactori din toată Europa.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a fost reprezentat la aceste manifestări prin dr. Marius Ardeleanu. Arheologul băimărean a participat la trei cursuri teoretice și practice, unul de arheometalurgie, unul de tehnici de turnare a bronzului, iar unul de producere a gudronului. În cadrul acestor cursuri, după parcurgerea teoriei, în câte o zi dedicată fiecărei specializări în parte, s-au desfășurat experimente arheologice în vederea înțelegerii unor fenomene arheologice desfășurate în trecut și pe teritoriul nord-vestic al României, experimente, care pe baza descoperirlor din zona noastră, vor fi reproduse și la noi în viitorul apropiat.
De asemenea a susținut o serie de prelegeri publice și mese rotunde, alături de specialiști din toată Europa, privind relațiile dacilor din bazinul Tisei Superioare cu populațiile germanice din zona bazinului Vistula și Oder (sudul Poloniei). Ultimele zile ale Festivalului Arheologic au fost dedicate organizării unei tabere antice unde, împreună cu membri, colaboratori și voluntari ai Asociației Culturale Omnis Barbaria, au fost prezentate publicului diferite tipuri de piese militare, replici, ale unor războinici prezenți în antichitate în nord-vestul României (daci, celți și germanici timpurii). De asemenea, zilnic muzeograful băimărean a coordonat demonstrații de manevre militare și simulări de lupte pe uscat și pe apă, cu scop educativ, alături de Legiunea a XXI Rapax (Germania).

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a fost singura instituție muzeală din România invitată să participle la activitățile desfășurate în cadrul ”Festivalului Arheologic” din Biskupin (Polonia).
(Comunicat de presă transmis de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş)

Niciun comentariu:

@diana.topan