Tihna din pastelurile lui Paul Iosif Leş - Fabrica de fericire

vineri, 15 septembrie 2017

Tihna din pastelurile lui Paul Iosif Leş

Până luni, 18 septembrie, inclusiv, puteţi savura liniştea şi nostalgia din lucrările în pastel ale artistului plastic Paul Iosif Leş, expuse la Galeria de Artă a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Baia Mare (Bd. Bucureşti nr. 6).
Tema expoziţiei o reprezintă casele vechi din Baia Mare, Baia Sprie sau Preluca, vechea Colonie a Pictorilor sau căstănişul specific zonei. Sunt imagini tot mai greu de reperat în lumea de azi, rămase în memoria pictorului încă din vremea copilăriei sau regăsite în fotografii vechi.
Paul Iosif Leş este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Baia Mare de zece ani, iar aceasta este cea de-a şaptea expoziţie personală a sa. În acest răstimp, a participat la 107 evenimente în cadrul Uniunii, fie acestea expoziţii, tabere sau ocazii când lucrări ale sale au fost reproduse în albume de artă.

Un pic de nostalgie la 65 de ani. Eu aici m-am născut, aici am crescut, iar copilăria îţi rămâne în minte tot timpul. Tema – aceste căsuţe minereşti - este mult abordată şi a devenit foarte comercială la un moment dat; toată lumea asta a făcut după '90, pentru că s-au vândut foarte bine. Majoritatea caselor sunt din Baia Mare. În vecini aveam o casă ca acestea, unde trăiau 14-15 suflete. Era o sărăcie lucie, dar era o atmosferă, era o linişte care acum nu prea se mai regăseşte, pentru că azi toată lumea fuge, se grăbeşte nu ştiu unde. Şi asta am vrut să redau prin lucrările mele: acea atmosferă. Nu ştiu dacă am reuşit sau nu”, mărturiseşte artistul.
Aceasta este prima expoziţie personală a lui Paul Iosif Leş dedicată pastelului, până acum el expunând lucrări în această tehnică doar la expoziţii de grup. Cel care i-a sădit în suflet microbul pastelului a fost regretatul pictor băimărean Gyula Dudas, care i-a fost şi profesor începând din clasa a V-a. Acesta l-a invitat pe Leş într-o tabără de creaţie din Ungaria, alături de alţi pictori băimăreni, iar tehnica aceasta s-a dovedit a fi mai comodă.
Lucrări în pastel Paul Iosif Leş a mai expus la Anuala Artelor şi la Foter Fesztival. În prezent. Artistul preferă să lucreze pe hârtie de culoare închisă, pe care intervenţiile sunt reduse la minimum, dar suficiente încât să sugereze jocul luminii şi al umbrelor.
Cu toate că activitatea sa este una bogată, Paul Iosif Leş mărturiseşte că nu pictează în fiecare zi, ci doar atunci când îi permit celelalte activităţi care îl solicită, cum ar fi culesul ciupercilor sau schiatul.😄

Niciun comentariu:

@diana.topan