Maramureșeni la Alba Iulia. 1 Decembrie 1918 (Comunicat de presă) - Fabrica de fericire

miercuri, 29 noiembrie 2017

Maramureșeni la Alba Iulia. 1 Decembrie 1918 (Comunicat de presă)

În contextul pregătirilor pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri (1 Decembrie 2018), Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, în parteneriat cu Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației, a derulat, în perioada octombrie-noiembrie 2017, proiectul cultural intitulat „Maramureșeni la Alba Iulia. 1 Decembrie 1918”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin programul ACCES CENTENAR.

Readucerea în memoria colectivă a delegaților aleși și de drept, din actualul județ Maramureș, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, a fost obiectivul cel mai important al acestui proiect. Atingerea obiectivului propus s-a făcut, prioritar, printr-o susținută campanie de cercetare în teren, cercetare care a cuprins în jur de 30 de localități aflate în ținuturile istorice ale județului, respectiv în Maramureșul istoric, în Chioar, Lăpuș și Codru. Pe fundamentul unei cercetări anterioare (1986-1987), prin acest proiect au fost aprofundate și îmbogățite informațiile biografice ale celor 53 de delegați din actualul județ Maramureș, delegați care au făcut parte dintre cei 1228 de reprezentanți aleși și de drept ai comunităților romănești din Ardeal, Banat, Crișana, Sătmar și Maramureș care au votat Unirea Transilvaniei cu România. Este deosebit de important faptul că au fost identificate 28 de locuri de veci (morminte) ai tot atâtor delegați oficiali la Marea Adunare de la Alba Iulia, astfel încât, în anul Centenarului –2018, le vom putea aduce lor și prin ei tuturor românilor prezenți la Alba Iulia în ziua de 1 Decembrie 1918, un pios omagiu și gânduri de recunoaștere și recunoștință.

Rezultatele obținute în această campanie sunt valorificate în cadrul expoziției temporare „Maramureșeni la Alba Iulia. 1 Decembrie 1918”, vernisată în data de 24 noiembrie 2017. Alături de informațiile biografice, în același context expozițional, sunt puse în valoare fotografii din arhiva personală a urmașilor unora dintre delegați, urmași care ne-au onorat cu prezența lor la evenimentul de deshidere a expoziției, impresionând publicul cu alocuțiuni pline de emoție. Astfel, amintim pe doamna Mariana Costin (nepoata avocatului dr. Titus Ciortea, delegat al Cercului electoral Lăpuș), doamna Margareta Bâlc (nepoata avocatului dr. Vasile Selăgean, delegat al Cercului electoral Baia Mare), doamna Doina Pașca (soția nepotului lui Lazăr Pașca, delegat supleant al Cercului electoral Lăpuș), doamna Rodica Sofonea (nepoata preotului Emil Dragomir, delegat al Cercului electoral Lăpuș) și domnul Gheorghe Făt (strănepotul lui Atanasie Demian, delegat al Cercului electoral Șomcuta Mare).
Le aducem mii de mulțumiri și le dorim multă sănătate. Aceleași gânduri le adresăm și domnului dr. Mihai Dăncuș, fost director al Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației, care într-o intervenție de suflet a captat atenția publicului, rememorând personalitatea unor delegați pe care i-a cunoscut personal (dr. Ilie Lazăr din Giulești, delegat al cercului electoral Ocna Șugatag, preotul Darie Vlad, implicat în mișcarea națională românească), introducându-ne în atmosfera unei epoci trecute, dar atât de interesante. Am mai reținut intervențiile domnului Ioan Călăuz, primarul comunei Băsești (care a evocat aspecte mai puțin cunoscute din activitatea lui George Pop de Băsești, cel care a fost ales președinte al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia) și ale domnului Gheorghe Brânzei (care a adus în atenție personalitatea lui Nicolae Barbul din Mocira, propunând și măsuri de apreciere a activității acestuia care pot fi luate de către Consiliul Local).
Activitatea a fost moderată de către Oana Leșiu, muzeograf și coordonator al proiectului, intervenții profesioniste fiind realizate, din partea echipei de proiect, de către doamna Lucia Pop, muzeograf (care a vorbit despre cercetările documentare din anul 1987 finalizate cu întocmirea fișelor biografice ale delegaților care au participat la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918) și profesorul Viorel Rusu, directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș,  care s-a referit la contextul general al Primului Război Mondial, la unirea Basarabiei (27 martie/9 aprilie 1918, act care a readus speranța în posibilitatea realizării idealului național) și a Bucovinei (la 15/28 noiembrie 1918) cu România, la recunoașterea internațională a Unirii, realizată prin tratatele de pace semnate în cadrul Conferinței de Pace de la Paris (1919-1920).
Echipa proiectului „Maramureșeni la Alba Iulia. 1 Decembrie 1918” a fost formată din: prof. Viorel Rusu, directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, consultant de specialitate, muzeograf Lucia Pop, consultant de specialitate, muzeograf Oana Leșiu, coordonator proiect, conservator Zamfir Șomcutean, fotograf, economist Virginia Marian, responsabil financiar (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Baia Mare), muzeograf Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramureșan Sighetu Marmației,consultant de specialitate, muzeograf Timur Vasile Chiș, consultant de specialitate, muzeograf Alin Pralea, consultant de specialitate(Muzeul Maramureșan Sighetu Maramației)
Expoziția „Maramureșeni la Alba Iulia. 1 Decembrie 1918” este deschisă publicului vizitator la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Baia Mare, str. Monetăriei nr. 1-3, de marți până duminică, între orele 10.00 – 16.30.


Niciun comentariu:

@diana.topan