De dincolo de hotarele lumii, Ion Bogdan ne trimite versuri - Fabrica de fericire

miercuri, 20 decembrie 2017

De dincolo de hotarele lumii, Ion Bogdan ne trimite versuri


Miercuri, 20 decembrie 2017, la aproximativ trei luni de la plecarea din această lume a poetului Ion Bogdan (Dumitru Iuga), familia acestuia a făcut posibilă lansarea cărţii lui de poeme intitulate “Exerciţiile fiinţei” (Editura Eurotip). Din mărturisirile Georgetei Iuga, soţia celui dispărut, am aflat că manuscrisul era finalizat încă din primăvară, însă lansarea cărţii a fost amânată îndelung din diverse motive, unele de sărbătoare, altele de tristeţe. E lăudabil faptul că familia poetului transpune în realitate visul acestuia de a-şi vedea scrierile tipărite, spre bucuria cititorilor.
Gheorghe Pârja, Georgeta Iuga, Nicolae Iuga şi Simion Iuga
La eveniment a fost invitat şi prof. Simion Iuga, din Săliştea de Sus, oraşul de baştină al lui Ion Bogdan, care a venit însoţit de un grup de copii colindători. Simion Iuga a avut o idee foarte bună, aceea de a da citire unor amintiri pe care Ion Bogdan le scrisese şi i le trimisese în iunie anul acesta vechiului său prieten. Din păcate, în tot acest răstimp copiii au fost ţinuţi în picioare, iar unei fete i s-a făcut rău.

A luat apoi cuvântul poetul Gheorghe Pârja, preşedintele Reprezentanţei Maramureş a Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor şi prefaţatorul volumului. Acesta a precizat dintru început că nu îşi doreşte să facă un prohod, ci “să contribuie la revigorarea condiţiei lirice a celui care a fost Ion Bogdan”.
Ion Bogdan (Dumitru Iuga) (2015)
Pârja a mărturisit că educaţia lui i se datorează în parte lui Ion Bogdan care, după ce a absolvit Liceul Pedagogic din Sighetu Marmaţiei, l-a convins pe tatăl poetului deseştean să îşi trimită băiatul la aceeaşi şcoală. Gheorghe Pârja a afirmat că “acest domn nu a invidiat pe nimeni, a fost un ferment al armoniei, niciodată nu l-am auzit să spună ceva rău despre unul sau altul”
, iar în ceea ce priveşte creaţia sa, a remarcat “o îngemănare teribilă între versul propriu, modern şi cu inserţia versului popular”.
Colindători din Săliştea de Sus
Universitarul şi filosoful Nicolae Iuga a amintit că Ion Bogdan era deopotrivă un risipitor de idei şi de manuscrise, de aceea este cu atât mai de apreciat efortul familiei de a cuprinde într-o carte creaţiile sale. Acestea sunt poezii elaborate pe o durată de mai bine de 40 de ani (1972 – 2016), dovadă că Ion Bogdan “s-a situat dincolo de mode şi nu a scris o poezie manieristă”. Nicolae Iuga a caracterizat poezia lui Ion Bogdan ca fiind “delicată, cu o anumită gingăşie şi cu o melancolie cvasipermanentă”. 

Niciun comentariu:

@diana.topan