Muzeul Relaţiilor Fără Viitor - Fabrica de fericire

vineri, 23 martie 2018

Muzeul Relaţiilor Fără Viitor



Te gândeşti că ai nevoie de o schimbare în viaţa ta  atunci când, dis de dimineaţă, îţi găseşti în dulap puloverul pe care îl purtai când v-aţi cunoscut. Un pulover banal, cu motive norvegiene, dar cu motoceii căruia el se juca pe sânii tăi. Şi care te face să te simţi sexy şi acum, după mult timp.
Foto: Lucian Petru GOJA
Nu are rost să îţi propui să arunci hainele vechi şi să-ţi cumperi o garderobă nouă. Oricum ai prea multe şi de obicei porţi doar 10% dintre ele. La începutul anului ai făcut o curăţenie drastică şi ai donat unor săraci saci întregi de haine. Ţi-au rămas rochiile dragi, cele care poartă, fiecare, numele câte unui bărbat. Nu neapărat bărbaţi cu care ai avut relaţii, dar unii importanţi pentru tine pentru că sunt autorii unor istorii de o clipă: o privire care îmbrăţişează, o glumă, o vorbă spusă pe un anumit ton, un zâmbet. Rochia Ioan, rochia Rareş, rochia Cristi. Un dulap cu cadavre.
Schimbarea trebuie să fie alta. Dar care? Deja ai uitat ce ţi-ai propus cu ocazia Anului Nou, rezoluţia ta s-a transformat în cenuşă. Oricum, nu era nimic despre relaţii. E stupid să îţi propui să începi o relaţie fericită în noul an. Lucrurile acestea  se întâmplă sau nu. Desigur că de fiecare dată când intri într-o relaţie nouă eşti plină de speranţe. Dar nu poţi controla totul.
Uneori, singurătatea e bună. E ca o cură de dezintoxicare. Dureroasă la început, plină de împliniri mai târziu. Te scapă de obsesii, de nelinişti, de îndoieli. Te scapă de celălalt şi te readuce pe tine în prim-plan. Spui adio veşnicului loc secund, dezamăgirii că nimic nu e aşa cum speraseşi la început. E un liman atunci când nu mai vrei să lupţi. Când te-ai plictisit şi ai obosit.
Tu ştii că însemni mai mult decât relaţiile tale. Ştii că valoarea ta e aceeaşi, indiferent dacă braţul tău e susţinut de un altul sau nu. Singurătatea se poate trăi cu voluptate. E momentul de intimitate cu tine însăţi. Cea mai bună formă de autocunoaştere.
Schimbarea va fi, de fapt, un gest radical. Vei deschide un Muzeu al Relaţiilor fără Viitor. În Sala Hainelor cu Poveşti,  va domni miros de dragoste ofilită. Muzeul acesta va fi mereu plin. Toţi vor oferi exponate, toţi îl vor vizita. Pentru că toţi am avut relaţii fără viitor, în care ne-am pierdut bucăţi grele de suflet.

Niciun comentariu:

@diana.topan