Păianjenul - Fabrica de fericire

joi, 14 iunie 2018

Păianjenul



Îşi construise viaţa precum un păianjen care îşi ţese pânza: încet, meticulos, cu trudă. Ştiuse încă din gimnaziu că avea să devină medic. Aşa îi spuseseră părinţii, care se gândeau, desigur, numai la binele lui. Îl învăţaseră pe Dănuţ al lor să fie ambiţios, îi cereau note mari la şcoală şi îi spuneau că, dacă muncea, nimic nu avea să-i stea în cale.
Foto: Lucian Petru Goja
Medicina a absolvit-o printre primii. Nu se căsătorise; celor care întrebau, le spunea că nu avea timp pentru frivolităţi. În secret, avea relaţii sporadice, nimic serios. Suferea după cea mai frumoasă fată din anul lui, de care se îndrăgostise la prima vedere. În anul întâi încercase să se apropie de Paula, chiar o invitase la dans la balul bobocilor, dar ea îl refuzase râzându-i în nas. A fost primul lui eşec. De atunci o urmărea în tăcere, o visa cu ochii deschişi în fiecare seară şi suferea de gelozie de fiecare dată când o vedea la braţul altui bărbat.
Când era încă rezident, într-una dintre vizitele sale acasă, a cunoscut-o pe prietena unei verişoare de-ale lui. Rodica era pirpirie, brunetă şi absolventă de Teologie. Visul ei era să devină preoteasă, dar sortitul întârzia să apară. S-au căsătorit în scurtă vreme; ea, pentru că îşi pierduse răbdarea, el, de gura părinţilor şi pentru că voia să îşi dovedească sieşi că trecuse peste episodul cu Paula.
Nu a trecut mult timp până când amândoi şi-au dat seama că nu sunt potriviţi unul pentru celălalt. Se certau mereu cu privire la evoluţionism şi creaţionism, iar Rodica făcea tot posibilul ca viaţa lor sexuală să tindă spre zero.
Dan s-a angajat la o clinică de chirurgie. Deşi tânăr, era recunoscut ca un bun profesionist. Colegii îl apreciau şi pacienţii aveau încredere în el.
Într-o seară, după o conferinţă pe teme medicale, Dan s-a dus la o petrecere a medicilor din oraş. A mers singur; Rodica nu aprecia asemenea forme de socializare. Cândva după miezul nopţii, bine afumată, Paula, care acum era medic la spitalul judeţean, s-a apropiat de Dan şi s-a aşezat lângă el, pe canapea. Şi-a pus capul pe umărul lui şi i-a spus că ştie că el a suferit ca un câine din cauza ei ani la rând. Că a fost proastă, pentru că se amorezase de actualul ei iubit, care era un măgar şi care habar nu avea ce nevoi avea ea, de fapt. În timp ce Dan stătea amorţit, neîndrăznind să mişte un deget, ca nu cumva Paula să se dezmeticească şi să plece, ea l-a sărutat şi a început să îi descheie nasturii de la cămaşă. Susţinând-o, să nu cadă, Dan a dus-o în cea mai apropiată cameră. Nu a durat prea mult până când iubitul Paulei i-a descoperit, i-a dat un pumn în nas lui Dan şi a târât-o pe Paula până la maşină.
Foto: Lucian Petru Goja
După acest episod, Dan a început să se poarte tot mai rău cu soţia lui. Îl enerva teribil şi o lovea adesea. Rodica plângea şi se spovedea din ce în ce mai des. Într-o zi, când a ajuns acasă mai devreme decât în mod obişnuit, Dan a găsit-o pe Rodica în dormitor, împreună cu duhovnicul ei. “Fir-aţi ai dreacu’ de şobolani pupători de moaşte!”, le-a spus, şi a scuipat înspre ei.
La serviciu, Dan nu se mai putea concentra. O suna pe Paula de câteva ori pe zi, dar ea nu-i răspundea. Dan înghiţea pastile cu pumnul şi bea tot mai mult. Într-o zi, s-a luat la bătaie, pe holurile spitalului, cu un coleg medic, care, văzând că e praf,  îi spusese să nu intre în operaţie. Un pacient a chemat televiziunea, s-a aflat totul, iar Dan a fost dat afară din serviciu.
Pe urmă, nimeni n-a mai ştiut nimic de el. Devenise un păianjen umil, ascuns într-un colţ întunecat şi uitat al casei. Prietenii, câţi îi avea, îl părăsiseră, ruşinaţi de comportamentul lui. Părinţii se supăraseră când auziseră că mariajul lui eşuase şi refuzau să îi mai vorbească.
Într-o seară, Dan s-a urcat beat la volan şi a condus până în afara oraşului, la lacul de acumulare. Apa era rece şi neprietenoasă, plină de rădăcini pe malul mâlos. Pădurea cobora până spre luciul apei, iar în depărtare se vedeau, cenuşii, crestele munţilor. Dan şi-a luat sticla de votcă şi a început să păşească prin apă.
Foto: Lucian Petru Goja
După câteva zile, Paula a venit pe malul lacului împreună cu proaspătul ei soţ şi cu cel mai celebru fotograf din oraş. Şedinţa foto în peisajul romantic s-a oprit atunci când au descoperit plutind pe apă un cadavru. Stătea cu faţa în jos şi cu mîinile şi picioarele răşchirate, ca un păianjen de apă. Prietenilor ei, Paula avea să li se plângă că Dan i-a stricat nunta cu sinuciderea lui de prost gust. Dar de abia îşi putea ascunde zâmbetul când se gândea la moartea admiratorului ei, cea mai bună dovadă că era încă o femeie care nu îşi pierduse farmecul.

Niciun comentariu:

@diana.topan