Florin BARBUR, Ro100 Baia Mare: „Putem face împreună o Românie mai bună” - Fabrica de fericire

luni, 12 noiembrie 2018

Florin BARBUR, Ro100 Baia Mare: „Putem face împreună o Românie mai bună”



În “bula” mea, de vreo 30 de ani încoace (cu mult înainte ca expresia să fie folosită), oamenii se tot plâng că în România lucrurile merg prost, că politicienii sunt murdari, că nu ne merită, că nu le pasă decât de interesele proprii etc. ş.a.m.d.. Dar de abia de vreo trei ani încoace, cei din “bula” mea, sau cei mai mulţi dintre ei, au început să simtă nevoia de a face ceva pentru a îndrepta România pe drumul cel bun. Am început să simţim că a ne plânge nu e suficient şi că, poate, cunoştinţele şi experienţele noastre ar putea fi, într-un fel, de ajutor. Deocamdată, printre prietenii mei e destulă confuzie, am face ceva, dar nu ştim exact ce, ne-am implica, dar nu ştim exact cum. Până să ne hotărâm, însă, eu şi prietenii mei am semnat pe listele iniţiativei civice «Oameni noi în politică», care propune câteva măsuri concrete de curăţare şi împrospătare a clasei politice actuale, precum şi o modalitate absolut necesară de a asigura corectitudinea şi transparenţa procesului electoral. Am stat de vorbă cu Florin Barbur, co-moderator al comunității locale Ro100 Baia Mare, parte a Platformei România 100, care ne explică în detaliu în ce constau măsurile propuse prin această iniţiativă civică, dar şi care este propunerea Ro100 pentru românii care doresc să se implice activ în bunul mers al societăţii.


Fabrica de fericire: De abia ce s-a încheiat campania USR „Fără penali în funcţii publice”, că românii sunt chemaţi din nou să semneze pentru o iniţiativă civică: „Oameni noi în politică”, susţinută de Mişcarea România Împreună şi Platforma România 100. De ce s-ar deranja oamenii să semneze? Cu ce i-ar ajuta schimbările propuse de voi?

Florin BARBUR: Iniţiativa cetăţenească „Oameni noi în politică” este susţinută de 30 de organizaţii civice şi patru partide politice, printre care se numără Platforma România 100 şi Mişcarea România Împreună. Această iniţiativă îşi propune o reformă a legilor electorale, vizând câteva direcţii importante: asigurarea unor alegeri corecte, creşterea reprezentativităţii și responsabilității aleşilor în raport cu alegătorii, facilitarea accesului unor oameni noi în politică.
Florin BARBUR
Invităm cetăţenii să semneze această iniţiativă, pentru a transforma nemulţumirea faţă de actuala clasă politică în măsuri concrete, ce vor conduce la o mai mare responsabilizare a oamenilor politici în raport cu cetăţenii şi la participarea mai multor oameni oneşti, cinstiţi, integri şi profesionişti la viața politică. Putem face împreună o Românie mai bună, iar pentru asta e nevoie de o implicare directă, inclusiv prin semnarea acestei inițiative.
Alegerea primarilor în două tururi de scrutin este una din modificările propuse în acest proiect. Nu considerăm că primarii aleși cu voturile a 10-15% din populație sunt reprezentativi pentru respectiva localitate. Votul în două tururi de scrutin la alegerile locale asigură o mai bună reprezentativitate a aleșilor în raport cu cetățenii.
Desfășurarea unor alegeri corecte poate fi asigurată prin introducerea în legislația electorală a metodelor de evitare a fraudei electorale. Monitorizarea în timp real a prezenței la vot prin scanarea cărților de identitate și  filmarea numărătorii voturilor au rolul de a preveni votul ilegal și de a asigura o desfășurare corectă a procesului electoral.
O altă modificare propusă vizează eliminarea plafonării artificiale a numărului de parlamentari aleși de diaspora, pentru a asigura o reprezentare corectă și proporțională a cetățenilor români cu domiciliul oficial în străinătate. De asemenea, propunem asigurarea posibilității de a vota la alegerile parlamentare pentru românii aflați în străinătate, dar care și-au păstrat domiciliul oficial în țară.
Votul preferențial pe liste de partid deschise înseamnă că alegătorul va putea să voteze pentru un anumit candidat din lista propusă de partid, indiferent de poziția acestuia pe listă. Vor dispare astfel atât locurile ”sigure”, cât și candidații ”de umplutură”, fiecare dintre persoanele de pe listă devenind o opțiune validă pentru alegători.
Pentru a aduce oameni noi și a asigura o diversitate a vocilor pe scena politică este nevoie să scădem numărul de semnături necesare pentru înregistrarea candidaților în alegeri și eliminarea pragului electoral de 5% la alegerile locale și europarlamentare. Prezența mai multor oameni noi în politică înseamnă mai multe idei, mai multă dezbatere și o împrospătare a vieții politice, pe care o considerăm absolut necesară.
          Toate aceste schimbări sunt gândite și propuse pentru a stimula evoluția pozitivă a vieții politice din România și a societății în general. De aceea, îndemnăm cetățenii să susțină și să semneze inițiativa „Oameni noi în politică”.

Fabrica de fericire: Aţi început strângerea de semnături pe 11 septembrie, deci în urmă cu aproximativ două luni. De câte semnături aveţi nevoie pentru ca proiectul să ajungă în Parlament şi cum decurge campania?

Florin BARBUR: Pentru ca proiectul de modificare a legislaţiei electorale să ajungă în Parlament este nevoie de cel puţin 100.000 de semnături validate la nivelul întregii ţări. Colegii din Platforma România 100 sunt implicați zi de zi în strângerea de semnături. Campania decurge bine, până la sfârşitul săptămânii trecute fiind raportate aproximativ 50.000 de semnături strânse în întreaga țară. Cu o bună mobilizare a tuturor  partidelor şi a organizaţiilor civice implicate,  avem încredere că vom avea numărul necesar de semnături pentru ca proiectul să ajungă în Parlament.

Fabrica de fericire: Care credeţi că sunt principalele neajunsuri ale vieţii politice româneşti la ora actuală? Cum îşi propun Platforma România 100 şi Mişcarea Ro+ să le corecteze?

Florin BARBUR: Mulți oameni politici au uitat sau poate nu au înțeles de la bun început care este rolul lor în societate. În loc să fie în slujba cetății, a societății, a cetățenilor și a interesului acestora, ei se folosesc de poziția, funcția și puterea de decizie pe care o au pentru a-și satisface interesele proprii, personale sau de partid, pentru a scăpa de dosare și condamnări penale, pentru a fura din banul public, pentru a promova in funcții publice rude sau prieteni, indiferent de competențele profesionale pe care aceștia le au sau nu. Lucrul acesta s-a răspândit atât de mult în rândul oamenilor politici, încât românii au ajuns să considere politica ca fiind ”un lucru murdar” și să spună despre politicieni că ”toți sunt la fel”.
Platforma România 100 și Mișcarea RO+ și-au propus să arate că se poate și altfel, că politica înseamnă să lucrezi cu adevarat în interesul cetățeanului, că oamenii politici pot fi onești, cinstiți, integri, competenți și profesioniști. Mișcarea RO+ propune un altfel de a face politică, pentru cetățeni și împreună cu cetățenii. Considerăm absolut necesar ca oamenii politici să lucreze în slujba cetăţii, în interesul cetăţenilor, nu în interes propriu, personal sau de grup.
Cele peste 100 de comunități locale din Platforma România 100 lucrează pe numeroase proiecte gândite și propuse de la „firul ierbii”. Progresul societății nu se poate genera doar de sus în jos, de la nivelul politicilor publice centrale, ci este nevoie și de acțiune de jos în sus, prin existența unor comuniăți vii, cu cetățeni implicați activ în identificarea și rezolvarea problemelor. Desigur, măsurile luate de autoritățile publice centrale sau locale sunt foarte importante pentru bunul mers al societății, dar asta nu înseamnă că putem sta indiferenți sau aștepta pasiv să vină cineva, de undeva, să ne rezolve problemele. Implicându-ne activ în viața comunității putem contribui la bunul mers al lucrurilor și avem șansa de a învăța să lucrăm împreună pentru binele comun.

Fabrica de fericire: După aproape 30 de ani de democraţie originală, românii sunt în general reticenţi la ideea de a intra în viaţa politică. Ce i-aţi spune unui tânăr activ, educat, dar sceptic, pentru a-l determina să facă acest pas?

Florin BARBUR: Într-adevăr, percepția generală a românilor față de viața politică este preponderent negativă. De prea multe ori românii au fost dezamăgiți de politicienii aflați la putere, indiferent de culoarea politică a acestora. Acest lucru a generat un nivel de reținere si de scepticism ridicat față de orice are de-a face cu politica. Unui tânăr activ, educat, dar sceptic, i-aș spune să dea o șansă ideii că se poate și altfel. L-aș încuraja să se implice activ și să demonstreze el însuși că se poate și altfel. I-aș da exemple de oameni onești, integri, competenți, care își pun resursele și abilitățile în slujba societății. Din fericire, există la momentul actual câteva inițiative politice noi, inițiative deschise persoanelor active, oneste și dornice de implicare. RO+ este unul dintre partidele noi care se depărtează și se delimitează de modul „vechi” de a face politică. RO+ își propune să coaguleze resursele pozitive existente în  societate, atât la nivel civic, cât și la nivel politic, pentru a genera și susține împreună transformarea în bine pe care românii o doresc și o merită.

Fabrica de fericire: Dacă, totuşi, acest tânăr fictiv nu se lasă convins să intre în politică, dar vrea să pună umărul la imprimarea unei direcţii pozitive pentru România, ce l-aţi sfătui să facă? Cum ar putea el să acţioneze, să se facă util?

Florin BARBUR: Dacă acest tânăr nu este convins sau pur şi simplu nu dorește o implicare politică, unul din modurile prin care poate contribui la îmbunătăţirea comunităţii în care trăiește şi a societății în general este implicarea activă în viaţa cetăţii. Schimbarea, evoluţia şi transformarea în bine a societăţii pornesc de la nivelul fiecărui cetăţean care alege să nu fie indiferent faţă de ceea ce se întâmplă în jurul lui, dincolo de uşa locuinţei personale, de la fiecare cetățean căruia îi pasă și decide să facă ceva.
Ca membri ai comunităţii RO100 Baia Mare, suntem implicaţi în proiecte civice în primul rând pentru că ne pasă. Ne pasă de ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi vrem să contribuim prin ceea ce putem la îmbunătăţirea lucrurilor. Ceea ce facem noi, membrii platformei civice România 100, în cele peste 100 de comunităţi locale înfiinţate anul acesta, poate face orice tânăr şi orice persoană care doreşte să participe activ la schimbare. Şi anume, să se implice la nivel local, să activeze în organizaţii civice cu impact pozitiv, să se alăture unei comunităţi civice deja existente sau să constituie comunităţi noi de cetăţeni activi, care nu mai stau deoparte, care aleg să își aducă contribuția la soluţionarea problemelor din comunitate.

Fabrica de fericire: Deşi Mişcarea Ro+ nu este încă un partid înfiinţat legal, ca direcţie românii îl plasează alături de USR. De altfel, cele două entităţi chiar au făcut public faptul că îşi propun să colaboreze pe viitor, ceea ce mi se pare esenţial pentru şansa de a câştiga alegerile. Care ar fi principalele diferenţe dintre ele?

Florin BARBUR: Actele pentru înfiinţarea partidului Mișcarea România Împreună (RO+) au fost depuse la tribunal din primăvara acestui an. În pofida tuturor piedicilor care au fost puse în procesul legislativ, avem convingerea că până la finalul anului partidul RO+ va fi înfiinţat în mod legal.
USR şi Mişcarea România Împreună (RO+) sunt entităţi diferite , cu identităţi diferite. Programul politic al Mișcării România Împreună va fi lansat în curând în spațiul public, el definind foarte clar identitatea partidului. USR și RO+ împărtășesc o serie de valori comune, dar între cele două partide există și diferențe semnificative. În timp ce USR a avut tendința de a fi un partid de nișă, RO+ este un partid de masă, un partid deschis tuturor cetățenilor. Cele două partide au și un electorat comun, dar și un electorat diferit. Studiile sociologice arată că USR are un electorat relativ tânăr,  preponderent din mediul urban, cu studii sperioare, în timp ce RO+ are, pe langă acest tip de alegători, și o proporție semnificativă de electorat din mediul rural, cu studii medii și superioare, de toate vârstele. În timp ce USR este mai degrabă un partid anti-sistem, de luptă împotriva puterii politice actuale, RO+ este un partid de construcție, care înțelege că este necesar, dar nu este suficient să protestăm și să ne împotrivim abuzurilor pe care le vedem cu toții, ci este nevoie să aducem ceva pozitiv, să construim împreună, cu onestitate, integritate și profesionalism, o societate mai bună.
          USR și RO+ sunt două partide complementare. Este exclusă fuziunea lor, dar este probabilă o colaborare, pe proiecte și obiective clare, pentru a genera schimbarea pe care majoritatea românilor o doresc.



Niciun comentariu:

@diana.topan