Nu ne confiscați sărbătoarea! - Fabrica de fericire

sâmbătă, 1 decembrie 2018

Nu ne confiscați sărbătoarea!





1 Decembrie. După o sută de ani de la marea bucurie pe care au simțit-o străbunicii noștri, eu am sentimentul că azi totul este înțeles pe dos. Că ar trebui ca, de Ziua Națională, să ne îmbrăcăm toți în negru și să aprindem câte o lumânare. Pentru că, la scara istoriei, un secol e cât o respirație, și totuși prea mulți ticăloși se pot naște în acest răstimp.

Nu, 1 Decembrie nu înseamnă o construcție imensă, care sfidează toate regulile esteticii, a cărei construcție a înghițit bani de la buget care ar fi putut ajuta oameni bolnavi, ai cărei slujitori nu se feresc să arate că sunt oricum, numai umili nu. O construcție cu o cruce în vârf.
1 Decembrie nu înseamnă sume nesimțite alocate unor „turiști” de ocazie care mână niște cai pe drumul dinspre Baia Mare spre Alba Iulia. Nu înseamnă fotografii în port național ale unor politicieni care se gândesc, de fapt, doar la interesele proprii. 
1 Decembrie nu înseamnă festivități golite de conținut, în care persoane incompetente sau chiar certate cu legea își pun palma pe piept și mimează patriotismul. Nu înseamnă folclor de tip nou, vulgaritate și discursuri pline de clișee și fraze reciclate.
1 Decembrie nu înseamnă sarmalele sau fasolea cu ciolan oferite de un partid, pentru care se îmbulzesc mii de oameni ce ar face orice pentru o pomană, oricât de insignifiantă ar fi ea.
Eu cred că 1 Decembrie e sărbătoarea celor curajoși. A oamenilor care au ieșit în stradă, pentru a apăra niște principii, din simpla credință că așa e bine și că adevărul trebuie să triumfe. A celor care au înțeles că a fi patriot nu înseamnă a fi naționalist, nu înseamnă a te împopoțona cu niște simboluri greșit înțelese și a urî alte nații, alte etnii sau, în general, pe oamenii care sunt diferiți de noi. E sărbătoarea celor care știu că dragostea pentru România trebuie să ne facă să ținem cu dinții de Uniunea Europeană, pentru că altfel vom fi pierduți.
1 Decembrie e sărbătoarea copiilor părăsiți de părinții care nu au găsit o altă soluție de supraviețuire decât emigrarea. E și sărbătoarea milioanelor de români care au părăsit țara în căutarea unui trai decent, a celor care au muncit dublu pentru a demonstra că românii sunt demni de respect, a copiilor care fac eforturi să se adapteze în țări străine și care încet, încet, uită să vorbească românește.
1 Decembrie e sărbătoarea puținilor ziariști care mai luptă cu o putere coruptă. A celor care înfruntă șicane și amenințări și care trăiesc zilnic în stres și nesiguranță. A profesioniștilor care se străduiesc să își facă treaba cât mai bine, fără a lua șpagă și fără a spune „merge și așa”. A medicilor care salvează vieți în ciuda dotărilor insuficiente. A funcționarilor care sunt amabili, deși ar putea să nu fie. A profesorilor care își pun cunoștințele și imaginația la contribuție pentru a face lecțiile cât mai atractive. A oamenilor de afaceri care se luptă să se mențină pe linia de plutire, în ciuda măsurilor haotice luate de putere în ultimii doi ani.
1 Decembrie e sărbătoarea celor mulți, care doresc să își facă vocea auzită. A oamenilor care muncesc pe rupte și care nu concep să fie conduși de niște semianalfabeți, de niște ticăloși corupți, ale căror singure „calități” sunt tupeul și obrazul gros.
Sper ca azi, de Ziua Națională, cât mai mulți dintre acești români să iasă, încă o dată, în stradă. Să arate că ziua de 1 Decembrie nu poate fi confiscată de nimeni. Și să spună tare „La mulți ani, România!”.

Niciun comentariu:

@diana.topan