Magia Crăciunului e în oamenii de lângă noi - Fabrica de fericire

marți, 4 decembrie 2018

Magia Crăciunului e în oamenii de lângă noi



Trăiesc în Baia Mare de când mă știu. Nu voi cădea în greșeala de a spune că acesta este orașul în care „nu se întâmplă nimic”. Am fost jurnalist cultural și știu că trebuie doar să fii puțin atent pentru a vedea că expozițiile sau lansările de carte sunt destul de dese, chiar dacă nu întotdeauna de calitate. Deși a fost până recent un oraș minier, Baia Mare are o tradiție serioasă în ceea ce privește arta plastică, precum și numeroși artiști buni care trăiesc azi aici sau care au plecat să lucreze prin alte părți.
Și totuși, există anumiți artiști care în mod obișnuit nu ar avea cum să își întâlnească publicul. Sunt artiști (și unii meșteșugari foarte pricepuți, pe care am ales să îi numesc tot artiști, nu întâmplător) care lucrează obiecte de decor interior sau bijuterii, și în general lucruri care, pe lângă funcția estetică, au pentru noi o anumită utilitate practică. Aceștia sunt de cele mai multe ori oameni tineri, foarte talentați, creativi și muncitori, care își doresc să trăiască din arta lor și care și-au dat seama că acest lucru nu este deloc ușor.
Este unul dintre motivele pentru care în Baia Mare a apărut, în urmă cu câțiva ani, un eveniment aparte: Târgul Darurilor de Crăciun. „A apărut”, deși nu din senin, ci prin munca asiduă a unor oameni care și-au propus să schimbe puțin lumea în care trăiesc. Desfășurat, prin tradiție, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, diferențiindu-se, deci, din start, de târgurile organizate de autoritățile locale pe străzi sau în piețe publice, Târgul Darurilor de Crăciun și-a dorit să fie altceva. Nu doar că și-a propus să acopere o categorie de public aproape ignorată anterior, ci și-a dorit să educe publicul larg pentru a aprecia frumosul autentic. Mai pe șleau spus, Târgul Darurilor de Crăciun și-a propus să lupte cu kitsch-ul, într-o perioadă în care „chinezăriile”, produsele ieftine și de proastă calitate, invadau tarabele așa-zișilor meșteri populari prezenți la târgurile de Crăciun organizate de municipalitate.
Copyright: Alina Bondrea
A fost o țintă ambițioasă și doar parțial atinsă. Poate pentru că cei abonați la „chinezării” nu prea trec pragul Bibliotecii. Sau poate pentru că unii ar vrea să cumpere obiecte de calitate, dar nu și le permit. Sau poate pentru că mediatizarea Târgului Darurilor de Crăciun nu a fost suficient de bună.
Cert este că s-au făcut eforturi ca acest târg să fie unul al decenței și al bunului-gust. Oamenii care treceau pragul Salonului Artelor în săptămâna dinainte de Crăciun găseau acolo o atmosferă caldă, familială, într-un decor ales cu grijă. Lucrușoarele expuse spre vânzare, de la felicitări la decorațiuni pentru brad, de la bijuterii la jucării sau obiecte de decor interior, erau lucrate manual, fiind de multe ori unicate, și erau alese cu grijă înainte de târg. Prin calitatea obiectelor vândute, târgul depășea statutul de simplu eveniment provincial, bifat an de an înainte de sărbători, și devenea un moment important în viața comunității. Asta inclusiv datorită faptului că o parte din artiștii expozanți, aleși pe sprânceană, erau invitați din alte orașe ale țării, unde își dovediseră deja valoarea.
E adevărat că cei mai mulți dintre artiști ajunseseră să se cunoască bine între ei, nucleul dur al târgului menținându-se același peste ani, dar nicăieri, la niciun eveniment expozițional, nu am găsit o atmosferă mai caldă decât la Târgul Darurilor de Crăciun și la „fratele” din primăvară al acestuia, Târgul „Mărțișor cu dor”. Am identificat mereu mult invocata „magie” a sărbătorilor de iarnă cu acest târg, pentru că, oricât de abătută aș fi intrat în spațiul expozițional, ieșeam de acolo de fiecare dată cu zâmbetul pe buze și da, fericită. Și știu sigur că același efect îl avea târgul și asupra altor băimăreni, dornici să dăruiască de sărbători celor dragi obiecte cu suflet, pentru a le aduce o adevărată bucurie.
Nu știu de ce am vorbit despre el la timpul trecut. Anul acesta, Târgul Darurilor de Crăciun nu va dispărea. Va fi redus, însă, la esență. Astfel că nu va dura o săptămână, ci doar trei zile, în perioada 19-21 decembrie, când va fi deschis între orele 9 și 19. Spațiul ales va fi același: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Salonul Artelor. Nu vor lipsi noutățile, printre care ateliere de lectură, cu povești pentru copii, căci, nu-i așa, Crăciunul este în primul rând o sărbătoare a copiilor. Sau o seară cu degustare de produse locale. Sau colindătorii, alături de alte surprize. Așa că atmosfera de poveste este garantată. Magia sărbătorilor e, de cele mai multe ori, în oamenii de lângă noi.















Niciun comentariu:

@diana.topan