Visuri uitate, visuri înviate - Fabrica de fericire

vineri, 7 decembrie 2018

Visuri uitate, visuri înviate




Când am auzit că Mirela Oprea vine în Baia Mare cu atelierul ei de Dream Management, m-am panicat puțin. Sigur că m-am bucurat, doar nu o mai văzusem pe Mirela de mai bine de doi ani, dar m-am și speriat anticipând că mă va scoate din căldurica atât de confortabilă a creierului meu. În mod normal, probabil că nici nu aș fi participat la atelier, de frică să nu sufăr. Căci să vorbești în public despre visurile tale neîmplinite e, de multe ori, dureros. Dar, fiind vorba despre fosta mea colegă de cameră de cămin, despre o bună prietenă din facultate și despre o femeie pe care o admir pentru activitatea ei profesională și nu numai, nici nu s-a pus problema să ratez atelierul.
Mirela, Anca și Bogi
M-am bucurat să o revăd exact așa cum o știam: veselă, firească și caldă. La atelier am fost șase participante, toate cu vârste în jur de 40 de ani, cu preocupări diferite. Am reîntâlnit-o pe Bogi, cu care împărțiserăm aceeași cameră de cămin din Cluj. Dar și pe Claudia, pe care o știam prin prisma activităților ei în slujba copiilor romi.
După ce ne-am prezentat, aflând despre fiecare destul de multe detalii, Mirela ne-a cerut să scriem pe o hârtie cât mai multe visuri ale noastre. A câștigat Ileana, cu 13 visuri de împlinit. Eu am avut doar 5, printre care să citesc mai mult, să reîncep să scriu povestiri (blocajul e cel mai frustrant lucru care i se poate întâmpla unui scriitor) și să fac mai multe eforturi pentru a-i reda sănătatea motanului meu. Desigur, sunt și visuri care nu se spun, ba chiar se și gândesc cu timiditate. Dar când ni s-a cerut să alegem un singur vis pe care să îl dezvoltăm, m-am oprit asupra dorinței mele de a călători. Și nu oriunde, ci în Elveția, în Irlanda și, mai ales, în Portugalia. În Elveția, două prietene dragi, Diana și Diana, organizează an de an o conferință pe teme interesante (democrație, migrație, incluziune etc) și de vreo trei ani mă tot invită să particip. Evident, până acum nu am reușit să ajung acolo, mereu ivindu-se tot felul de obstacole. În Irlanda trăiește cea mai bună prietenă a mea din facultate, Manuela, stabilită acolo de vreo 18 ani. Deși ne vedem extrem de rar, distanța nu ne-a slăbit prietenia, așa cum se întâmplă de obicei. Nu am fost niciodată la ea, deși mă cheamă mereu. Ce e drept, până acum am avut ca scuză răul de înălțime de care sufăr, și care m-a făcut ca ani de zile să nu mă apropiu de avioane. Anul acesta, însă, am făcut pasul cel mare și am zburat până în Franța și înapoi. Mi-a plăcut atât de mult, încât nu m-aș mai fi dat jos din avion. Desigur, prima reacție a Manuelei a fost să își reînnoiască invitația de a călători în Irlanda.
Cu Portugalia e altceva. Nici nu știu cum mi s-a sădit visul acesta în inimă. Are legătură cu al lor saudade, cu muzica și cu limba aceea care sună incredibil de dulce. Nu cunosc pe nimeni în Portugalia, de aceea visul de a ajunge acolo mi s-a părut mereu ceva foarte îndepărtat, dacă nu irealizabil. A rămas o dorință vagă, dar persistentă, care mi se reactivează de câte ori aud la televizor crâmpeie de limbă portugheză sau ascult pe Internet muzică fado.
După ce mi-am expus visul, celelalte participante și Mirela mi-au pus întrebări legate de el, pentru a și-l clarifica. Mi-am dat seama că nu mă gândisem deloc la aspectul practic: să-mi fac un buget, să caut modalități de transport, eventual să-mi cumpăr bilete de avion din timp, pentru a economisi niște bani. Căci obstacolele principale invocate de mine pentru a-mi atinge visul au fost lipsa banilor și lipsa timpului, alături de neajunsul de a călători singură. Mirela m-a întrebat dacă am venituri mici, sau dacă problema este că nu știu să economisesc, și concluzia a fost că ambele variante sunt adevărate. Am un venit relativ mic, dar îmi place să-mi fac mereu mici bucurii și să fiu darnică cu cei din jur. Și atunci s-a întâmplat ceva ce m-a uimit peste măsură. Mirela mi-a cerut un leu, spunându-mi că nu mi-l va mai da înapoi. I l-am dat. Apoi mi-a mai cerut cinci lei. Am întrebat-o ce vrea să facă cu ei, și mi-a spus că orice vrea ea. Dar fiind vorba despre banii mei, am vrut să știu exact la ce vor fi folosiți. „Îmi iau o cafea”, mi-a spus Mirela. Așa că i-am dat cinci lei. După care mi-a mai cerut zece lei. Nu i-am mai dat, singurii mei bani la ora aceea fiind o sumă luată cu împrumut. Iar Mirela mi-a înapoiat cei șase lei și mi-a spus să îi pun bine, să fie primii bani pe care îi economisesc pentru călătoriile mele. După ce cursul s-a încheiat, Mirela a venit la mine cu o bancnotă de 50 de lei și mi-a oferit-o, spunându-mi că e contribuția ei la visul meu. Am fost foarte emoționată de gestul ei neașteptat, pe care nu avea nicio obligație să îl facă, fiindcă demonstrația fusese deja făcută.
Dar revenind la momentul întrebărilor, acesta a fost urmat de câteva sugestii și informații trecute pe bilețele și pe care colegele de atelier mi le-au făcut cunoscute de abia la final. Scenariul prevedea ca fiecare să ajute cu ce poate: un sfat, un gând bun, o carte de citit pe o temă potrivită etc. Cineva mi-a indicat un grup de Facebook pentru educație financiară. Altcineva, o metodă de întrajutorare bănească. O colegă mi-a spus să îmi imaginez că mâine va fi ultima mea zi pe pământ, și să iau decizii în consecință. Altcineva mi-a sugerat să apelez la un grup de tineri creștini care organizează excursii în străinătate în fiecare iarnă, la prețuri reduse. Cineva mi-a sugerat programul Work Away, prin care poți vizita țări străine muncind câteva luni departe de casă. Iar o prietenă mi-a propus ca, dacă voi ajunge în Portugalia, să mă cazez la un motel social situat pe malul oceanului, contra 20 de euro pe noapte. Atâtea idei, bune sau mai puțin bune, venite de la oameni pe care până ieri nu îi cunoșteam, sau de la prietene la care nu mă gândisem să apelez vreodată pentru ajutor, m-au copleșit. Și m-am gândit ce mare greșeală aș fi făcut dacă, de frică, aș fi ratat atelierul. Unde nici măcar nu am plâns (deși era cât pe ce).
Exercițiul de la final a fost să identificăm cel mai mic pas pe care îl putem face în direcția visului nostru. Un pas mărunt, ridicol, dar pe care să îl facem degrabă și constant. I-am promis lui Bogi, dream managerul meu, că în acest week-end voi căuta pe Internet niște modalități potrivite de a ajunge în Elveția. La vară voi merge negreșit la conferință. Bogi mă va căuta marți, ca să verifice dacă m-am ținut de cuvânt. Eu, la rândul meu, o voi verifica pe ea.
Deja simt că visul meu capătă concretețe. Mă pot vedea pe malul lacului elvețian din munți, lângă castel, admirând cețurile. Mă pot vedea râzând cu Manuela pe străzile Dublinului. Mă pot vedea în Portugalia, pe malul oceanului, scriind povestiri într-o agendă. Totul e mai clar acum. Și cu cât obiectivul e mai clar, cu atât e mai ușor de atins. Mulțumesc, Mirela, pentru că m-ai făcut să îmi aduc aminte de visul meu mereu amânat și să îi dau importanța pe care o merită. Pe care o merit.

Niciun comentariu:

@diana.topan