Să transformăm scârba în voturi - Fabrica de fericire

miercuri, 27 martie 2019

Să transformăm scârba în voturi




Cred că eram în clasa a VI-a când am participat pentru prima oară la un protest. Eram elevă la „Lucaciu” și tocmai li se interzisese băieților să poarte plete. Revoluția avusese loc de abia cu un an în urmă și unii profesori nu se puteau obișnui cu libertatea de care elevii începeau să profite. Mie îmi plăceau băieții cu părul lung și mi-ar fi părut rău să se revină iar la restricțiile din comunism, când părul nu avea voie să treacă de ureche. Astfel de reguli, precum și cele legate de purtarea cordeluței, a uniformei sau a numărului matricol ne chinuiseră toată copilăria. Acum de abia apucaserăm să luăm o gură de oxigen, iar cei mari doreau să ne bage iar pumnul în gură. Ne-am strâns în curtea liceului și am refuzat să intrăm la oră. Am mers, în schimb, la ora următoare. Aveam istorie, cu diriga, și m-am ales cu un 3 pentru îndrăzneala mea. M-am simțit ca o mică eroină.

Apoi am devenit studentă la Jurnalism. Scriam pentru publicația facultății și, din anul III, pentru Monitorul de Cluj. Participam la tot felul de proteste ale sindicatelor, cu scopul de a le reflecta în presă. Îmi făcea plăcere. Mă bucura faptul că oamenii simpli își făceau auzită vocea, că umpleau străzile, că făceau gălăgie, că erau curajoși. Îmi plăcea că nu își înghițeau umilința. Mărșăluiam în primele rânduri și eram fericită.
În 2013 au început protestele pentru apărarea Roșiei Montane. Cauza a stârnit revolta a mii de oameni din toată țara, se organizau proteste peste tot, săptămână de săptămână, cu o încăpățânare de care românii nu mai dăduseră dovadă până atunci. În Baia Mare, protestatarii se adunau în parc, la statuie. Apoi mărșăluiau pe străzi, prin Centrul Vechi. Am participat ca ziaristă, mergeam săptămână de săptămână pentru că îmi doream să particip, mă simțeam solidară cu protestatarii. Îi susțineam prin ceea ce scriam, iar ei mă considerau una de-a lor. Atunci am învățat că vocea oamenilor, dacă e destul de puternică, va fi auzită și ascultată. Că o singură manifestație de protest poate să nu fie de ajuns, dar răbdarea poate aduce rezultate pozitive semnificative.

Și a venit și anul 2017, cu a lui Ordonanță 13, cu șocul pe care l-am resimțit când am văzut că cei de la putere nu respectă nicio regulă și acționează noaptea, ca hoții. Puhoaiele au ieșit în stradă. Ziua urmăream cu înfrigurare știrile, seara ieșeam în stradă. În Baia Mare, oraș mic, lumea se strânge mai greu decât la București, iar revolta se calmează mai repede. Și totuși, au fost și în Baia Mare ocazii când marșul protestatarilor a fost impresionant. Când ferestrele sediului PSD au cam tremurat de zgomotul strigătelor noastre. Când revolta a cuprins orașul. E ca o febră contagioasă care se extinde rapid, prin intermediul rețelelor de socializare, alimentate de știrile șocante și de nesimțirea celor de la putere. E o putere care clocotește nevăzut în zilele obișnuite și care dă în foc în momentele critice.

Votul nu trezește aceeași emoție. Dar poate fi mai eficient. O urmă de tuș în locul potrivit poate face diferența. Și nu, nu vreau să aud că un vot nu schimbă nimic. Am trăit perioade în care toate orașele țării erau amorțite, doar Sibiul ținea sus steagul revoltei. Și ne-am încălzit sufletele privindu-i și ascultându-i pe protestatarii din Sibiu. Am supt energie pozitivă de la ei. Au fost zile în care în Baia Mare am fost doi protestatari. Sau chiar unul singur. Dar am arătat că suntem în continuare nemulțumiți. Că vrem în continuare să scăpăm de ciuma roșie. Am arătat că suntem treji și că stăm cu ochii pe cei de la putere. Apoi, când a fost cazul, Piața Revoluției s-a umplut din nou de oameni.
Trebuie doar să nu uităm toate astea. Să transformăm toată nemulțumirea, revolta, scârba în voturi. Vot cu vot, îi putem alunga. Ne putem lua țara înapoi.
Ne vedem pe 26 mai, la alegerile europarlamentare și la referendum.





Niciun comentariu:

@diana.topan