Baia Mare, acum și atunci. Aventura unei călătorii în timp - Fabrica de fericire

vineri, 2 august 2019

Baia Mare, acum și atunci. Aventura unei călătorii în timp

Ne gândim adesea la muzee ca la niște locuri prăfuite, înghețate în timp, cu oameni care trăiesc într-un turn de fildeș, un soi de șoareci de bibliotecă fără legături cu realitatea. E o falsă percepție, cel puțin în parte. Acolo unde lucrează oameni tineri, ca vârstă sau ca spirit, se întâmplă lucruri provocatoare. Așa cum e și proiectul "Safari Urban" lansat de Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». O invitație de a vizita expoziția permanentă a muzeului și de a o conecta la prezent, printr-un alt gen de artă: fotografia. Baia Mare, acum și atunci. O călătorie în timp care poate fi asumată de oricare dintre noi. Luați-o ca pe-o aventură. 





COMUNICAT DE PRESĂ


Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» lansează în luna august provocarea unui Foto Safari Urban. Băimăreni și turiști deopotrivă, luați-vă aparatul foto și porniți luna aceasta pe urmele lui Hollósy. Recunoașteți locurile și clădirile care l-au inspirat, fotografiați-le și vom reface împreună poezia urbei!
Vara, mai mult ca oricând, visăm să petrecem orice clipă liberă departe de oraș. Clădirile par că ne-apasă, asfaltul se-ncinge, iar străzile ne dirijează mereu spre serviciu. Orașul trăiește ca noi: urban nu înseamană mereu sufocant, iar forfota trecătorilor nu e întotdeauna aglomerație. Fă o pauză și ia peisajul citadin la pas. Descoperă-l, ascultă-l și caută! Caută inspirația celor aproape 4000 de artiști din întreaga lume care au venit la Baia Mare încă din 1896. Fascinați de frumusețea locurilor, au pictat și au „documentat” orașul. 



Te invităm să alegi din expozițiile Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» lucrări care înfățișează diverse ipostaze ale orașului nostru și să cauți “echivalentul urban contemporan”.  Fă o fotografie care surprinde (aproximativ) același “peisaj urban” și trimite-o prin e-mail, pe adresa muzartbm@yahoo.com, sau să o adu-o la muzeu (sediul de pe str. 1 Mai, nr.8).
Fotografiile și lucrările care le-au inspirat vor face parte dintr-un proiect expozițional colectiv intitulat Foto Safari Urban. Cele două perspective, cea a pictorului consacrat și cea a fotografului contemporan vor fi prezentate fizic și virtual de Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» în luna septembrie.




Participanții pot să își aleagă lucrări din toate expozițiile Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»:
· expoziția permanentă Centrul Artistic Baia Mare. Repere Europene între tradiţii şi inovaţii, deschisă la sediul muzeului, pe str. 1 Mai, nr.8, de marți până duminică între 10,00 – 16,30;
· expoziția temporară Portretul unui anotimp – TOAMNA deschisă la sediul muzeului, pe str. 1 Mai, nr.8, de marți până duminică între 10,00 – 16,30;
· expoziția temporară Capodopere muzeale. Achiziții & Restaurări 2007 – 2019, deschisă la Colonia Pictorilor, pe str. Victoriei, nr. 21, de miercuri până vineri între 10,00 – 18,00 și sâmbătă – duminică între 12,00 – 20,00.
Proiectul Foto Safari Urban este o continuare a instalației „Centrul Artistic Baia Mare. Expoziție atemporală urbană” organizate în cadrul evenimentului Street Delivery, din 30 iunie, în Parcul Scriitorilor (Cinema Dacia), Baia Mare.

Oana ENĂȘEL
Referent de specialitate

Niciun comentariu:

@diana.topan