Colind'Arte, sau cum să întâmpini Crăciunul într-un mod neconvențional - Fabrica de fericire

joi, 12 decembrie 2019

Colind'Arte, sau cum să întâmpini Crăciunul într-un mod neconvențional


Îmi plac ideile proaspete, care dau viață unor instituții amenințate de rugină. Iar Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” nu duce lipsă, cel puțin în ultimul timp, de astfel de idei.



Cea mai recentă a fost pusă în aplicare în această seară și s-a intitulat „Colind’Arte”. A fost gândită ca o colaborare cu Colegiul de Arte din Baia Mare și a constat într-un performance.



Spectatorii au fost poftiți la o plimbare prin sălile de expoziții de la parter. Fiecare sală avea un sunet de fond, în funcție de specificul lucrărilor de pe simeze: murmur, vânt, foc de lemne. Suprapus acestui zgomot vag, câțiva elevi din clasa a X-a (coordonatori, profesorii Darie Nemeș Bota și mama lui, Cristina Nemeș Bota, ambii compozitori) au interpretat colinde la câteva instrumente muzicale. Este vorba despre Daiana BUD, Andreea MARCHIȘ și Sașa NETOTEA (flaut), Eduard CSIZMADIA (clarinet), Petru SUCIU și Daniel FILIPAN (vioară).



 Într-una dintre săli ne-am bucurat și de o improvizație a lui Darie Nemeș Bota, care, în sunete de zurgălăi, ne-a condus înspre ultimul episod al periplului. Acesta a avut loc în fața scenei Nașterii pictate de Tibor Boromisza, și care are în fundal Centrul Vechi al Băii Mari. Ca o curiozitate, chipul lui Isus – pruncul este un autoportret al pictorului.



Să nu uit de primirea gazdei, Oana Enășel, în sunet rock de vinyl și cu gust dulce de bomboane de ciocolată și brioșe.



Se poate face muzeografie și altfel, e nevoie doar de puțină imaginație și de energie tânără. Iar Oana Enășel și Darie Nemeș Bota le au cu prisosință.

Felicitări!



Niciun comentariu:

@diana.topan