Târgul „Mărțișor cu dor”, în casă nouă - Fabrica de fericire

marți, 11 februarie 2020

Târgul „Mărțișor cu dor”, în casă nouă





Pentru prima oară, după 12 ani în care a adus bucurie fetelor și femeilor din Baia Mare, Târgul Mărțișor cu dor se va desfășura într-un nou spațiu: Galeria Varvedo, strada Crișan nr. 6/1, vizavi de Turnul Ștefan.

Sunt o femeie independentă și, sper eu, cu foarte puține prejudecăți. De aceea, dacă îmi doresc un mărțișor frumos, merg și mi-l cumpăr singură. Și cumpăr mărțișoare și pentru femeile din familia mea, sau pentru prietene. Asta nu înseamnă că nu primesc mărțișoare de la prietenii mei bărbați, dar adevărul este că cele cumpărate de mine sunt cele mai frumoase.




Am făcut acest preambul pentru că voiam să vă spun că, până la apariția Târgului „Mărțișor cu dor”, nu prea aveai în Baia Mare un loc de unde să cumperi mărțișoare frumoase. Pe vremea comunismului se găseau astfel de mici lucrări de artă la Fondul Plastic, actualmente Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici. Mai sunt și acolo mărțișoare realizate de artiști, printre alte obiecte expuse spre vânzare.

În rest, spre sfârșitul lui februarie orașul se umple de tonete la care se vând mărțișoare de prost gust, care mai de care mai sclipitoare, cele mai multe chinezării, pe care, sincer, mie mi-ar fi rușine să le port în piept. Astfel de oribilități, însă, sunt excluse de la Târgul „Mărțișor cu dor”.

Târgul acesta a fost inițiat de Ileana Danci Horoba, o ceramistă din Baia Mare despre care am mai scris pe blog și cu alte ocazii. Mărțișoarele ei sunt mici bijuterii din ceramică, executate cu migală, delicatețe și bun gust. Dar pentru că ea e o ființă generoasă, nu s-a rezumat la a-și vinde propriile creații, ci a creat contextul în care și alți artiști din Baia Mare să își poată pune în valoare mărțișoarele.

Așa s-a născut Târgul „Mărțișor cu dor”, pe care poate că în anii precedenți l-ați vizitat la Biblioteca județeană. Din acest an, îl găsiți în Centrul Vechi. O altă schimbare este faptul că va fi un târg de week-end, deschis de vineri, 28 februarie, până duminică, 1 martie, între orele 9 și 21.

Unele femei nu știu că faptul că strălucesc, la propriu, nu le face frumoase. Rochiile cu pietricele sclipitoare, strass-uri și paiete nu sunt neapărat de bun gust. La fel e și cu mărțișoarele. Ele nu trebuie să aibă pietricele din sticlă și poleială aurie ca să atragă atenția. Din contră, ele trebuie să fie mici opere de artă, unicate sau produse de serie mică, lucrate manual, în care să se vadă puțin din sufletul artistului. Astfel de mărțișoare îmi plac. Și doar acestea se califică pentru a fi prinse pe haina mea.

Știu, mai este mult până la Mărțișor. Mai avem, până atunci, un Sfânt Valentin și un Dragobete. Și multe zile de muncă. Voiam doar să vă spun că „Mărțișor cu dor” are casă nouă. Și multe modele noi de mărțișoare. Ba chiar și artiști pe care nu i-ați mai văzut în Baia Mare.

Dar despre toate astea, vă voi povesti în zilele următoare.

Niciun comentariu:

@diana.topan