Îl iubesc pe Nicolae! - Fabrica de fericire

marți, 5 decembrie 2017

Îl iubesc pe Nicolae!

Am 39 de ani şi îl ador pe Nicolae. Sunt sigură că mă iubeşte şi el, în ciuda faptului că nu am fost niciodată cuminte. La Nicolae cel cu ghetele mă refer. :) În familia mea, toată lumea primeşte cadouri la începutul lui decembrie. Indiferent de vârsta din buletin.
O vreme (lungă) am crezut că aşa se întâmplă în toate familiile. Pe urmă, când am început să povestesc despre asta, unii au râs de mine, alţii s-au mirat, şi atunci mi-am dat seama că familia mea e specială. Când suntem numai noi cu noi, ne place să ne copilărim. Probabil că alţii, dacă ne-ar vedea, ne-ar considera caraghioşi.

Pe 5 decembrie e singura zi din an când îmi curăţ ghetele cu plăcere şi entuziasm. Aştept cadoul cu emoţie şi curiozitate, chiar dacă ştiu că el va fi aproape lipsit de valoare materială: câteva fructe, o ciocolată sau o căciulă. La rândul meu, nu uit să pun în pantofii celor dragi un dar, cât de mărunt. Şi neapărat o jordiţă”. Nu ca un îndemn la violenţă, nu ca un reproş, ci doar ca un simbol al acestei seri speciale. De altfel, băţul de lemn nu mă face să mă gândesc la ideea de pedeapsă. Când eram mică, mai primeam câte o atingere cu lingura de lemn, dar recunosc că eram foarte neastâmpărată. Şi, pe vremea aceea, educaţia se făcea puţin altfel. Oricum, nu am rămas cu traume, nu aveam motive, iar băţul de lemn al lui Moş Crăciun e doar prilej de bucurie, la fel ca bradul de Crăciun sau ca oul colorat de Paşti.
Aşadar, în familia mea toată lumea se bucură de Moş Nicolae. Chiar şi motanul, chiar şi căţeii. O cutie de pateu sau câţiva biscuiţi se găsesc şi pentru ei. Iar noi profităm de ocazie să le mai spunem o dată ca, în anul ce vine, să nu mai zgârie fotoliile cu ghearele şi să nu mai fure pet-urile de pe butaşii de trandafiri. Să fie, adică, înţelegători şi cuminţi.

În preajma Sfântului Nicolae, pe străzile oraşului stau copii şi bătrâne cu mâinile îngheţate şi coşurile pline de jordiţe împodobite. Şi nu mă pot opri să mă întreb: oare lor ce le va aduce Moşul?

Niciun comentariu:

@diana.topan