Târgul „Mărțișor cu Dor” a ajuns la ediţia cu numărul 10 - Fabrica de fericire

luni, 12 februarie 2018

Târgul „Mărțișor cu Dor” a ajuns la ediţia cu numărul 10



10 ani s-au scurs de când, la iniţiativa ceramistei Ileana Danci-Horoba, un grup de artişti din Baia Mare organizează Târgul „Mărțișor cu Dor”, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”. Este locul din Baia Mare unde găsiţi cele mai frumoase mărţişoare, toate de bun-gust, unele inspirate din tradiţia românească, altele mai moderne, dar pline de culoare şi de prospeţimea primăverii. De curând, mărţişorul a intrat în patrimoniul imaterial UNESCO, aşa că avem acum şi mai multe motive să îl respectăm şi să nu îl înlocuim cu obiecte kitsch de producţie străină, foarte ieftine, dar care nu au nicio legătură cu tradiţia noastră.
Am stat puţin de vorbă cu Ileana Danci-Horoba, principala responsabilă de organizarea târgului de mărţişoare, care ne-a oferit câteva detalii privitoare la ediţia de anul acesta.


Fabrica de fericire: Pregătirile pentru Târgul de mărţişoare sunt în toi. Anul acesta va avea loc ediţia cu numărul zece. Cum te simţi acum, la un deceniu de când ai dat startul primului târg de mărţişoare adevărate în Baia Mare?
Ileana Danci-Horoba: Deși au trecut 10 ani, simt aceeași emoție pe care am trăit-o la prima ediție. Este poate chiar mai „rău”, întrucât atunci nu am știut exact în ce mă bag, însă avantajul trecerii anilor este acela că, printre altele, ne trezește la realitate. Ne obligă să vedem lucrurile așa cum sunt și asta ne responsabilizeză. Mă bucur acum să văd că eforturile nu au fost zadarnice, și deși noi, cei din provincie, în general suntem picătura din ocean, vreau să cred că într-o măsură cât de mică ar putea conta. Mă refer aici la faptul că din 4 decembrie 2017 Mărțișorul a intrat în patrimoniul imaterial UNESCO. Evident că acest fapt nu ne aduce concret mare lucru, însă eu sper că am putea deveni mai conștienți de frumusețea și valoarea acestei frumoase tradiții.
Fabrica de fericire: În parte, expozanţii de la Tîrgul de mărţişoare sunt aceiaşi care vând mici lucrări de artă şi la Târgul Darurilor de Crăciun. În afară de bunul-gust, ce principii vă mai unesc?

Ileana Danci-Horoba: În primul rând trebuie menționat faptul că cei care expunem la aceste târguri suntem o echipă. Una care s-a format în zece ani. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt simple, iar poarta mereu deschisă. Atât pentru cei care vor să vină, cât și pentru cei care, din diferite motive, vor să plece. În regulamentul pe care l-am stabilit și care este în mod egal valabil pentru fiecare participant, am cerut lucruri simple. Dincolo de bunul-gust, am vrut să primeze bunul-simț. Când acesta există, avem respect față de noi înșine, de munca noastră și implicit față de publicul nostru. Acestea sunt principiile de bază care ne unesc și eu cred că în acești ani lucrurile s-au cernut foarte frumos și favorabil atât pentru noi, cât și pentru publicul nostru.
Fabrica de fericire: Cum poate un om obişnuit să diferenţieze un mărţişor kitsch de unul autentic?
Ileana Danci-Horoba: Aceasă deosebire se poate face doar în măsura în care există alternativă și în măsura în care omul de rănd își dă voie să învețe, să cunoască. Tocmai acesta este rolul nostru și al acestor târguri. Să-i ajutăm pe oameni să cunoască și să poată face diferența. Cu toate acestea, nu putem să-i obligăm. Putem doar să fim acolo și să-i așteptăm cuminți pentru a-i ajuta în demersul și dorința lor de-a cunoaște. Din păcate suntem mult prea grăbiți pentru a da importanță detaliilor care fac diferența. Nici măcar nu ne gândim că există diferențe și că unele lucruri contează mai mult decat altele.

Fabrica de fericire: În fiecare an, vii cu idei noi de mărţişoare, care sunt într-atât de apreciate, încât în anii următori sunt „împrumutate” şi de alţi (pseudo)artişti. Cum se nasc ideile? J
Ileana Danci-Horoba: Eu cred că ideile se nasc din dorință, pasiune și căutare. Eu caut mereu să fiu în contact cu sursa. Adică să nu fac lucrurile pur și simplu, ci mai întâi să cunosc foarte bine direcția înspre care vreau să mă îndrept. În cazul de față, mă refer la cultura tradițională în primul rând. Acolo e resortul pe care mă bazez de fiecare dată, însă trec totul prin propriile filtre. Nu suport să iau nimic de-a gata, iar faptul că alții procedează așa mă determină să insist și mai mult.

Fabrica de fericire: Pe lângă mărţişoare, în fiecare an la târg am regăsit şi alte obiecte frumoase, bune de întâmpinat primăvara. Anul acesta cu ce ne veţi bucura?
Ileana Danci-Horoba: Pentru că 1 Martie este foarte aproape de 8 Martie, am considerat că este bine să oferim și în acest sens o alternativă acelei nișe de public care pune preț pe ceea ce dorește să ofere cu această ocazie. Nu mă refer aici la un preț în bani, pentru că știm fiecare cât se cheltuie în malluri în acest sens, ci pe valoarea simbolică a acestor daruri. La fel ca-n restul anilor, și acum am căutat să acoperim o paletă cât mai variată, păstrând aceleași principii ca în cazul mărțisorului. Bijuterii și accesorii, icoane, cosmetice naturale și multe alte surprize cu care artiștii prezenți sunt convinsă că-i vor încânta pe cei care ne vor trece pragul.

Fabrica de fericire: Unde şi când vom putea vizita târgul de anul acesta? Aveţi şi o strategie de promovare, aşa cum au fost brăduţii confecţionaţi manual şi amplasaţi în diferite locuri din oraş, în cazul Târgului Darurilor de Crăciun din decembrie?
Ileana Danci-Horoba: 26 februarie - 3 martie este perioada de desfășurare a celei de-a zecea ediții a târgului „Mărțișor cu Dor”, care va avea loc în Salonul Artelor din Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare. Mulțumesc și pe această cale domnului director pentru găzduire și tuturor din instituție implicați în buna desfășurare a evenimentului.

Am decis pentru această ediție să nu facem o campanie specială de promovare ci să ne bazăm pe faptul că facem acest eveniment de 10 ani și că ar fi cazul ca el să fie deja cunoscut și apreciat, deși cu dezamăgire spun că nimeni din partea autorităților competente nu-l promovează. E ca și cum nu ar exista. Asta încă mă întristează, dar vreau să închei într-o notă optimistă și să vă spun că sunt foarte mândră de fiecare artist care vine la această ediție aniversară, dar și de cei care le-au făcut posibile pe celelalte, unii dintre ei venind de la sute de kilometri pe drumurile patriei pline de gropi, și că e foarte important să fim acolo indiferent de greutățile care mereu intervin. Sunt convinsă că va fi și de această dată un târg foarte frumos, la care vă așteptăm cu drag și bucurie, iar ție, Anca, îți mulțumesc din suflet pentru toată suținerea pe care ne-ai acordat-o în toți acești ani. Ai fost alături de noi încă de la prima ediție, iar acesta nu este de loc puțin lucru. Că vrei că nu vrei, faci și tu parte din echipă. În mod cu totul special îi mulțumesc Alinei Bondrea pentru imaginea minunată de care se îngrijește s-o creeze la fiecare ediție. Arțiștii expozanți sunt cei către care îndrept mulțumiri și, nu în ultimul rând, publicul, fără de care orice efort ar fi fără sens.








(Fotografii şi afiş: Alina Bondrea)


Niciun comentariu:

@diana.topan