Primul simpozion internaţional de ceramică în Baia Mare - Fabrica de fericire

vineri, 27 aprilie 2018

Primul simpozion internaţional de ceramică în Baia Mare



Mâine, 28 aprilie, în Baia Mare va debuta prima ediţie a MICAS – Maramureş International Ceramic Art Symposium, organizat de Asociaţia Nod şi Faimar, cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş. Evenimentul, care se va încheia în data de 13 mai cu un vernisaj la Colonia Pictorilor, este de mare amploare şi, în cazul în care toate se vor desfăşura după cum îşi doresc organizatorii, va marca un moment de cotitură în arta ceramică băimăreană. Pentru a afla câteva detalii de culise, am stat de vorbă cu artista ceramistă Ileana Danci-Horoba, preşedinta Asociaţiei Nod, o tânără care nu se află la primul ei gest de promovare a artiştilor locali şi de familiarizare a publicului băimărean cu arta de prin alte locuri.

Fabrica de fericire: De ce era nevoie de un eveniment de amploare dedicat ceramicii în Baia Mare?
Ileana Danci-Horoba: În Baia Mare este nevoie de orice eveniment cultural. Și nu doar aici. În toată țara e nevoie și este bine când ele se întâmplă. E drept că atunci când vine vorba despre un eveniment de nișă lumea se așteaptă ca acesta să se întâmple în orașele mari. Din punctul meu de vedere, este o idee de multă vreme depășită și cred că dacă în orașele mici se organizează astfel de evenimente este cu atât mai bine pentru toată lumea.

Fabrica de fericire: În organizarea simpozionului, ai luat drept model evenimente similare care au loc în ţară?
Ileana Danci-Horoba: În primul rând vreau să precizez un aspect foarte important care vreau să fie foarte clar pentru toată lumea. Acest simpozion nu este creația mea. Suntem o echipă în culise care muncim cot la cot pentru el. În primul rînd este Asociația Nod, care are o echipă de patru oameni 100%  implicați în proiect. Delia Maxim - ceramistă, Alina Bondrea - grafic designer, Ionuț Horoba - omul care aleargă și rezolvă foarte multe din câte sunt de rezolvat și eu, care fac tot ce pot.
Lucrare de Nicoleta Mureşan
Apoi este Nicoleta  Mureșan - director comercial la Faimar, căreia îi datorăm foarte mult. Practic, Asociația Nod organizează împreună cu Faimarul, reprezentat de Nicoleta, acest eveniment. Alături de noi mai sunt și alți oameni care s-au alăturat proiectului și sunt foarte implicați. Mă refer aici la doamna Angela Filip, la sponsori și parteneri. Concret, echipa este destul de mare și fiecare are un aport important în organizarea evenimentului.
Legat de întrebarea ta, există simpozioane de ceramică în țară, însă toate sunt naționale. Noi am dorit ca implicarea artiștilor din afara țării să fie parte din proiect, considerând că în acest fel se deschid orizonturi noi în acest domeniu.
Lucrare de Delia Maxim

Fabrica de fericire: Cum ţi se pare echilibrul dintre vechi şi nou, dintre maturitate şi tinereţe în grupul de artişti ceramişti băimăreni? Crezi că există o bună şcoală de ceramică în Baia Mare?
Ileana Danci-Horoba: N-aș putea să mă pronunț vis-a-vis de echilibrul dintre generații. Mereu a existat și va exista o diferență între generații. Este un aspect care mi se pare foarte important și cred că exact așa trebuie să fie. Ce ne dorim noi prin acest proiect este să punem generațiile față în față și să le provocăm la dialog. O să-ți pot spune mai multe la final sau vei putea să vezi singură ce înseamnă o astfel de întâlnire.
Lucrare de Yulia Repina - Rusia

Fabrica de fericire: În grupul de artişti care se promovează prin cele două evenimente organizate de tine, Târgul Darurilor de Crăciun şi Târgul „Mărţişor cu dor”, există câţiva ceramişti tineri foarte interesanţi. Pubicul, însă, îi cunoaşte pentru obiectele de mici dimensiuni pe care le realizează, fie bijuterii, fie obiecte utile în bucătărie. Vom avea acum ocazia să îi descoperim şi dintr-o altă perspectivă?
Ileana Danci-Horoba: Cu siguranță va fi foarte interesant pentru public să-i cunoască și din altă perspectivă. De fapt, ceea ce arată fiecare dintre ei la târguri este doar o mică parte, majoritatea activând  în general la altă scară și proporții, ceramica contemporană fiind domeniul de zi cu zi.
Lucrare de Ovidiu Leuce

Fabrica de fericire: Ceramica nu este atât de apreciată de publicul larg cum este pictura, spre exemplu şi, cel puţin în Baia Mare, este mai rar prezentă în sălile de expoziţii. Crezi că este nevoie de o educare a publicului pentru ca el să poată aprecia această artă?
Ileana Danci-Horoba: Din pacate, în România, nu doar în Baia Mare, publicul trebuie educat în acest sens. În lume, ceramica reprezintă o ramură a artei de maxim interes. De undeva au început și ei, iar eu sunt convinsă că va fi la fel și aici, dacă insistăm ca aceste evenimente să se întâmple cât mai des.
Fabrica de fericire: Cât de costisitoare este ceramica pentru cel care o realizează? Sunt scumpe materialele, cuptoarele, celelalte ustensile? Este aceasta o artă care necesită ca artistul să aibă o anumită situaţie materială?
Ileana Danci-Horoba: Eu cred că toate artele sunt, în ziua de azi, oarecum un lux. E drept că nu e simplu să pui la punct un atelier de ceramică. Însă nu cred că viața sculptorilor sau pictorilor este  cu mult mai ușoară. Într-adevăr, un cuptor nu este tocmai la îndemână, însă nu e nici imposibil de cumpărat la un moment dat, dacă este chiar nevoie... Nici restul accesoriilor necesare nu sunt tocmai ieftine, dar un atelier de ceramică se face în timp și-atunci totul devine mai suportabil.



Niciun comentariu:

@diana.topan