Bomboane de ciocolată pentru revenirea din concediu - Fabrica de fericire

vineri, 23 august 2019

Bomboane de ciocolată pentru revenirea din concediu




Mi-am simțit cam ruginit talentul responsabil cu prepararea pralinelor, căci de când a venit vara m-am lăsat pe tânjală. Nu a fost doar căldura de vină, deși să lucrezi cu ciocolată pe vreme de caniculă e destul de dificil, ci și hotărârea mea de a mai reduce dulciurile din meniul de zi cu zi. Nu pot să spun că am reușit  😒, dar asta e altă poveste.



Legat de prepararea bomboanelor de ciocolată, trei lucruri mi se par extrem de dificile  😃:

1. Temperarea ciocolatei, adică stabilizarea moleculelor prin tratament termic, care încă îmi dă de furcă.
2. Să nu gust diferitele tipuri de ciocolată în timpul procesului de preparare.
3. Să îmi păstrez bucătăria cât de cât curată. După câteva ore de lucru, bucătăria mea e plină de ciocolată în cele mai nebănuite colțuri, încât mai are doar puțin până să semene cu căsuța din dulciuri a vrăjitoarei din "Hansel și Gretel".

Dar după o vreme în care mă țin departe de bucătărie, joaca cu ciocolata îmi lipsește. Și atunci găsesc un motiv sau un pretext pentru a-mi face hatârul. De data aceasta, m-am gândit la colegii mei, cărora nu le-am dat niciodată să îmi deguste pralinele. Un fel de "bun venit din concediu" dulce.




Nu mă apuc niciodată de prepararea bomboanelor, decât dacă știu că am suficient timp la dispoziție. Nu pot să lucrez cu ciocolata pe fugă, sau presată de timp. Am nevoie de cel puțin o jumătate de zi pe care să o aloc exclusiv bomboanelor. Nici măcar motanul meu nu mă stresează în timpul ăsta, este un animal foarte înțelegător.

Am pregătit câteva feluri de praline, încercând să le fac cât mai variate: ciocolată neagră cu fistic și miere, ciocolată neagră cu caramel sărat, ciocolată cu lapte cu stafide păstrate în cognac, ciocolată cu lapte cu semințe de pin, coajă de lămâie, cardamom, ghimbir și bucățele de coajă de portocală confiată, respectiv ciocolată albă cu caise uscate.

Îmi place să experimentez combinații noi, chiar dacă nu întotdeauna sunt mulțumită de rezultat. Iar accidentele nu lipsesc. Astăzi, spre exemplu, am stricat aproape toate bomboanele cu caramel sărat, pentru că nu mi-am dat seama că ar fi trebuit să pun două straturi de ciocolată, pentru ca învelișul să fie mai rezistent. Multe dintre praline mi s-au spart când am încercat să le scot din formă. Asta este, voi ști data viitoare.



Dar o mare realizare a fost pentru mine azi să testez pentru prima oară colile de transfer. Acestea permit transferarea unui model simetric, ca un soi de imprimeu, pe suprafața ciocolatei. Colile, care conțin mici desene din unt de cacao colorat, se lipesc de suprafața bomboanelor și se dezlipesc de abia după ce ciocolata s-a întărit. Astfel, modelul rămâne fixat pe bomboană. Am aflat, însă, și că aceste coli sunt deosebit de fragile, untul de cacao dezlipindu-se accidental de pe coală atunci când nu este manipulată cu destulă grijă.

Pentru o dietă echilibrată, data viitoare voi încerca și pralinele umplute cu frunze de salată.

Pentru că orice zi fără ciocolată este o zi irosită. 😂

Niciun comentariu:

@diana.topan