Sarea și piperul Crăciunului - Fabrica de fericire

luni, 2 decembrie 2019

Sarea și piperul Crăciunului




Sunt mare fan Crăciun. Reușesc să exasperez multă lume cu ciudățenia asta a mea. Da, e o ciudățenie, pentru că Crăciunul e o sărbătoare creștină, iar eu nu sunt prea dusă la biserică. Mai deloc.

Înainte, Crăciunul însemna perioada în care toată familia se reunea acasă. Părinți, bunici, surori și nepoți, împodobeam bradul împreună și alocam un timp destul de lung alegerii și împachetării cadourilor. Erau foarte rare ocaziile în care ne vedeam cu toții laolaltă.




De vreo șase ani încoace, însă, acest Crăciun mai există doar în imaginația mea. Bunicii au murit, sora mea și nepoții mei au plecat în străinătate. Cadourile se trimit prin poștă. Atmosfera de Crăciun e nostalgică.

Și totuși, nu pot renunța la tabieturile mele de decembrie: bradul împodobit cât mai devreme, vinul fiert și cacaoa cu lapte, coptul și decoratul fursecurilor, filmele cu tematică de Crăciun (de altfel, sunt conștientă că acestea din urmă sunt în general realizate pentru cei cu un IQ foarte mic, și cred că tocmai de aceea sunt atât de odihnitoare).

Una dintre cele mai mari bucurii ale iernii este, pentru mine, Târgul Darurilor de Crăciun. Aștept cu nerăbdare primele fotografii cu lucrușoarele care vor fi puse în vânzare la târg, și sunt mereu prima care îi trece pragul. Târgul a fost inițiat de o bună prietenă a mea, Ileana Danci-Horoba, care a organizat cu încăpățânare șapte ediții. Între 18 și 21 decembrie, anul acesta, va avea loc cea de-a opta ediție, care va fi organizată de Asociația NOD, fondată de Ileana și de prietenii ei artiști.

Căci da, Ileana este artistă. Mai exact, o foarte talentată ceramistă. Ea și-a propus să îi facă cunoscuți în oraș pe colegii și prietenii ei artiști, prin intermediul acestui târg. Așadar, nu veți găsi la vânzare chinezării și produse de serie, ci obiecte lucrate manual, cu mare grijă și cu multă imaginație. Este o bucurie chiar și să te plimbi printre standurile de la târg, să îți odihnești ochii privind micile bijuterii din ceramică, lemn, argint sau pânză. De la bijuterii de autor la jucării, de la mici obiecte de mobilier la podoabe pentru brad, de la obiecte de decor casnic la tot felul de accesorii, oferta este foarte variată. Practic, e imposibil să intri în sala de expoziție și să nu îți pice cu tronc măcar un obiect.

Am de gând să vă mai bat la cap cu vești despre târg. Până atunci, puteți afla noutăți de pe pagina de Facebook a evenimentului: Târgul Darurilor de Crăciun.


Eu sunt foarte bucuroasă când văd că în Baia Mare mai trăiesc și lucrează oameni care își fac timp și pentru visurile lor. Nu doar pentru serviciu și familie, nu doar pentru micile lor plăceri egoiste, ci și pentru creșterea comunității. Iar Târgul Darurilor de Crăciun are o importantă componentă educativă: învățăm să prețuim autenticul, frumosul și bunul-gust. Chapeau!

Niciun comentariu:

@diana.topan