Ofrandă lui Buk - Fabrica de fericire

sâmbătă, 22 februarie 2020

Ofrandă lui Buk




Dimineți sordide, când sorbi din berea rămasă deschisă din seara trecută, când îți trimiți CV-ul, cu ochii lipiți de somn, unor firme cel mai probabil dubioase, când ți se pare că florile din vază nu se potrivesc deloc în peisaj, dar chiuveta plină cu vase murdare, da. Dimineți în care pisica miorlăie enervant și tu n-ai chef să te ridici din pat ca să-i dai mâncare, când râgâi zgomotos și, în același timp, îți imaginezi că ridici un pahar de șampanie otrăvită în cinstea fostului tău șef, când te simți murdară și cu mintea amorțită și știi, da, știi că singurul remediu ar fi câteva pagini din Bukovski. Omul care nu se sfiește să-i spună vomei „vomă”, bărbatul căruia nu-i e rușine cu propria disperare, scriitorul care își bate joc de sine și de cititori, într-atât încât ajungi să îl respecți ca pe singura dovadă de autenticitate rămasă în lume. Buk, mântuitorule, mă închin ție și vărs câteva picături de bere răsuflată pentru odihna sufletului tău îmbibat în alcool.



E momentul adevărului. E momentul despărțirii. Pielea lui albă, fragilă nu va mai sta niciodată lipită de obrazul tău. Degetele lui lungi, cu unghii tăiate neîndemânatic, nu te vor mai căuta. Îți vine să plângi, dar te gândești că prin pleoape ar curge bere, iar Buk s-ar supăra pentru așa o risipă. Nu e loc de pămpălăi în lumea asta. Chiar și el îți spunea să fii tare, să nu te mai gândești la asta. Mai bine bea, și alcoolul va gândi pentru tine.
Întinzi mâna, vrei să apuci sticla de bere de pe măsuța de sticlă. Dar berea cade, se lovește cu zgomot și în jur e o explozie de cioburi. Nu faci nicio mișcare, le privești așteptând să se liniștească. Moartea e atât de aproape. Oricare dintre cioburile acelea ar putea s-o aducă aici. Moartea e atât de aproape, încât pare prietenoasă.
La biserica de peste drum a început slujba. Nu știai că sunt slujbe sâmbăta. Preoții și politicienii se pricep cel mai bine la promisiuni. Dacă ne votați, vă va fi bine după alegeri. Dacă nu vă e bine după alegeri, și în viața asta, în general, nu-i nimic: vă va fi bine după moarte. Toți vor ceva de la tine. Unii voturi, alții bani. Numai tu, Buk, nu vrei nimic, nici măcar o amărâtă de bere răsuflată. Tu te oferi fără pretenții, ca o femeie disperată. Ceri doar să fii iubit.
De dincolo de geam, mă privesc un copac fără frunze și un bloc căcăniu. Cu geamurile acelea negre, arată ca o închisoare în care oamenii sunt siliți să își trăiască viața conform unor tipare. Să facă zi de zi aceleași lucruri și totuși să creadă că sunt fericiți. Să aibă reguli stupide pe care să le urmeze cu strictețe: nu bea alcool înainte de ora 13, nu lua numele mântuitorului în deșert, nu îți tăia venele cu cioburi de sticlă, nu te îndrăgosti de bărbați căsătoriți, nu rămâne niciodată fără un loc de muncă. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, observi că există reguli pentru orice: reguli după care trebuie (sau nu trebuie) să te educi, să iubești, să muncești, să te relaxezi, să te bucuri, să speli vasele sau să arunci gunoiul. La înveți pe parcurs, în timp ce trăiești într-un bloc căcăniu cu guri negre în loc de geamuri, pe peretele căruia scrie cu alb „Privește cerul”. Încerci să lupți, să te împotrivești, să strigi, dar ei, cei care apără regulile, sunt întotdeauna mai puternici, mai organizați.
De la o vârstă obosești. Nu mai vrei să demonstrezi nimănui nimic. Doar un ciot de orgoliu, rămas stingher în cutia ta toracică, mai ține să își demosntreze sieși ceva.
Și atunci te trezești dis de dimineață, sorbi din berea răsuflată, arunci sticla în chiuveta plină cu vase murdare, spargi cu zgomot măsuța de sticlă, te întinzi înapoi pe patul cu cearceaful mototolit și citești câteva pagini din Charles Bukovski.




Niciun comentariu:

@diana.topan