Muzeul de Istorie se redeschide mâine. Planetariul, Muzeul Satului şi Muzeul de Mineralogie pot fi şi ele vizitate - Fabrica de fericire

luni, 25 mai 2020

Muzeul de Istorie se redeschide mâine. Planetariul, Muzeul Satului şi Muzeul de Mineralogie pot fi şi ele vizitate


FOTO: Viorel RUSU
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie se redeschide mâine, după o perioadă în care a fost închis pentru public din cauza pandemiei. Instituţia se alătură, astfel, celorlalte muzee băimărene care s-au redeschis în ultimele zile: Planetariul, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară (deocamdată, doar secţia în aer liber) şi Muzeul de Mineralogie. Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” rămâne închis până la sfârşitul acestei luni.
Pentru a vizita toate aceste muzee, va trebui, desigur, să respectaţi anumite reguli, care ţin de distanţarea fizică, igienizarea mâinilor, purtarea măştii. La intrare vi se va măsura temperatura. Programul muzeelor va fi acelaşi ca înainte de pandemie, dar frecvenţa vizitatorilor cărora li se va permite intrarea va fi redusă.
Planetariul a fost prima instituţie muzeală din Baia Mare care a deschis porţile pentru public, odată cu încetarea stării de urgenţă. Expozițiile care se pot vizita aici sunt: ”Sistemul Solar”, ”Constelații Românești Tradiționale”, ”Dumitru Prunariu – primul român în cosmos”, ”Astro-fotografie” și noua expoziție obiect ”Hubble 30 ani” care prezintă printul oficial al aniversării telescopului spațial orbital, manifestare organizată de ESA/NASA, Planetariul Baia Mare fiind partener oficial pentru România.

FOTO: Viorel RUSU


La Muzeul de Istorie, veţi putea vizita următoarele expoziţii: Necropola tumulară de la Lăpuș, Cetatea de piatră–Cetatea Chioarului, Baia Mare-oraș liber regal, Baia Mare-Piața Cetății. Vestigii arheologice, Baia Mare-Centrul Istoric. Vestigii arheologice, Suba Zoltán-Omul din spatele aparatului de fotografiat, Maramureșul și Marea Unire (1918), Tot înainte!” Elev în România comunistă, Minerit și civilizație în Maramureș, Călătorie în universul Ceasului,
La Muzeul de Mineralogie puteţi admira peste 1.000 de flori de mină, care constituie expoziţia permanentă. Se pot vizita, de asemenea, cele patru expoziţii temporare: una de filatelie, pe tema mineralelor, o expoziţie de pictură a Elisabetei Pietrar Veress, o expoziţie de pictură şi obiecte neconvenţionale a artistei Marinela Căluşeru, precum şi expoziţia „Ultimii dinozauri din Transilvania”, realizată în parteneriat cu mai multe structuri din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Expoziția cuprinde patru reconstituiri în mărime naturală ale dinozaurilor transilvăneni, o serie de fosile rare și o vitrină dedicată meteoriţilor care au căzut pe teritoriul României.


FOTO: Viorel RUSU



În perioada de izolare, muzeele băimărene au încercat să menţină legătura cu publicul, prin intermediul fotografiilor şi articolelor publicate pe reţelele de socializare. Activitatea muzeelor nu a fost sistată, muzeografii fiind ocupaţi în acest răstimp cu pregătirea unor evenimente viitoare şi cu munca de cercetare.

Later edit: Muzeul de Etnografie tocmai a anunţat pe pagina oficială de Facebook că de mâine va fi deschisă din nou pentru vizitare expoziţia permanentă din clădirea pavilionară. De asemenea, se va putea vizita şi expoziţia temporară dedicată Zilei Naţionale a Costumului Tradiţional din România.

Credit foto: Viorel Rusu - Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș




Niciun comentariu:

@diana.topan