Expoziția "O vară în șapte cuvinte", o evadare virtuală din carantină - Fabrica de fericire

duminică, 15 noiembrie 2020

Expoziția "O vară în șapte cuvinte", o evadare virtuală din carantină

 



La final de vară - o vară ciudată, scuturată de fiori reci -, Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» ne provoca pe noi, iubitorii de artă, la un joc. Un joc menit să ne facă să ne scrutăm sufletul, dar și să mai alunge negurile de pe ochii noștri obosiți. Obosiți de atâta boală și suferință, de statul acasă și privitul în ecrane, de un viitor incert, aparent sumbru.

Pe scurt, băimărenii aveau un singur lucru de făcut: să desprindă esența verii 2020 și să o exprime în nici mai mult, nici mai puțin decât șapte cuvinte. Provocarea odată lansată, specialiștii muzeului aveau să găsească în colecțiile lor o lucrare care să se potrivească descrierii făcute. 

Sâmbătă seară, la ora 19, expoziția s-a deschis. Ea poate fi accesată AICI

Am trimis și eu picătura mea de vară la muzeu. Și a fost incredibil să descopăr că, pentru prima oară în viață, am avut un cuvânt de spus în ceea ce privește alcătuirea unei expoziții. Chiar și așa, indirect. A fost, însă, o și mai mare bucurie să descopăr nume cunoscute printre cei care trimiseseră texte pentru expoziție. M-am simțit ca într-o familie, familia iubitorilor de artă. Și nu, nu erau doar băimăreni acolo, ci și prieteni de (relativ) departe. 

Partea tehnică a expoziției, felul în care ea a fost făcută să fie prietenoasă cu internauții, e remarcabilă. Expoziția e ușor de vizitat, și chiar devii curios ce lucrări sunt expuse în sala de expoziții virtuală următoare. Căci sălile virtuale imită aspectul unui muzeu.

O felicit din suflet pe Oana Enășel și întreaga echipă a Muzeului de Artă pentru acest proiect, un pic altfel decât suntem obișnuiți. Și o spun în sensul cel mai bun. 

Iată și un fragment din descrierea disponibilă pe site:

"Proiectul participativ 1vară |7cuvinte își propune să alăture, într-o expoziție virtuală, lucrări ale Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» poveștilor verii primite de la publicul său.

         Anul 2020 ne-a schimbat tuturor obiceiurile, modul de relaționare și chiar de învestire cu sens a realității. Când izolarea (și panica) inițială s-a transformat într-o nouă realitate, muzeele au decis să își folosească abilitățile și cunoștințele pentru a documenta schimbarea, colectând obiecte și mărturii ale membrilor comunității din care fac parte. Inspirându-ne din politica de colecționare rapidă (Victoria & Albert Museum, Londra) și fundamentat pe conceptul expozițiilor participative, dezvoltat de Nina Simon (Museum of Art & History, Santa Cruz, California), noi, Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»,  am dat startul proiectului colectiv 1vară|7cuvinte. În perioada 1 august – 30 septembrie am încurajat membrii comunității noastre să ne împărtășească amintirile, experiențele, trăirile sau temerile unei veri altfel, cuprinse în exact șapte cuvinte, trimițându-ni-le online sau telefonic. "

Niciun comentariu:

@diana.topan