Premiile concursului „Cărţile anului”, acordate autorilor maramureşeni - Fabrica de fericire

vineri, 22 septembrie 2017

Premiile concursului „Cărţile anului”, acordate autorilor maramureşeni


Concursul „Cărţile anului” este aşteptat în fiecare toamnă de scriitorii şi cercetătorii maramureşeni pentru că face o ierarhizare a valorilor locale, chiar dacă uneori aceasta este contestată de unii. Premiile se acordă de peste 20 de ani, însă până acum concursul a fost organizat de Asociaţia Scriitorilor Baia Mare cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Baia Mare, ceea ce făcea posibilă premierea doar a autorilor cu buletin eliberat de municipiu. De anul acesta, Asociaţia Scriitorilor Baia Mare a găsit un sprijin în Consiliul Judeţean Maramureş, putând astfel să premieze autori din tot judeţul, chiar dacă, au recunoscut organizatorii, sumele acordate sunt mărunte. De precizat că, din lipsa fondurilor, anul trecut concursul nu a avut loc.

Juriul a fost format, ca de fiecare dată, din reprezentanţi ai scriitorilor locali (Asociaţia Scriitorilor, revista „Nord Literar”, Uniunea Scriitorilor din România, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”) şi un invitat dinafara judeţului: Cornel Cotuţiu, scriitor, membru al USR, care a ocupat funcţia de preşedinte al juriului. Membri au fost: Gheorghe Pârja, poet, preşedintele Reprezentanţei Maramureş a USR; Săluc Horvat, istoric literar, membru al USR, director executiv al revistei „Nord Literar”; conf. univ. dr. Ştefan Vişovan, cercetător în cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare; Raluca Hăşmăşan, redactor al revistei „Nord Literar” (secretar).

Premiile au fost acordate pentru cărţile apărute în cursul anului 2016, vineri, 22 septembrie 2017, în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, în prezenţa a numeroşi scriitori şi iubitori de carte. Moderator a fost Săluc Horvat, care a arătat că la concurs au fost înscrise o mulţime de cărţi din mai multe domenii: beletristică, critică şi istorie literară, folclor, ştiinţe, publicistică. Cel care i-a nominalizat pe premianţi a fost preşedintele juriului, Cornel Cotuţiu. Înainte, însă, a rostit câteva cuvinte: „Acest concurs, precum toate manifestările culturale din arealul Maramureşului, sunt asemeni unei scări, şi fiecare treaptă înseamnă un pas mai sus. Am spus-o ca un omagiu adus acestei fabuloase zone din nordul ţării. Doresc să apreciez, de asemenea, faptul că volumele de beletristică s-au remarcat printr-o problematică apropiată anilor acestora, prin destinul personajelor, sau, în poezie, prin efortul de a ieşi din şablon şi de a încerca experienţe lirice inedite. O parte dintre aceste cărţi au văzut lumina tiparului aici, în zonă. Am remarcat calitatea actului editorial şi al imprimării. Sunt cărţi elegante. Felicitări pentru organizatori şi deopotrivă pentru cei care au dorit să se înscrie la acest concurs!”
Săluc Horvat, Cornel Cotuţiu, Gheorghe Pârja, Ştefan Vişovan

Iată premiile:

1. Premiul pentru poezie:
-Nicolae Scheianu – Pietre din potop
-Lucian Perţa – Maramureş, ţară veche, cu poeţi fără pereche!

2. Premiul pentru proză:
-Nicolae Goja – Cimitirul copiilor
-Walter Ubelhart – În umbra lui Shakespeare

3. Premiul pentru critică şi istorie literară:
-Gheorghe Glodeanu – Patru prozatori de avangardă
Ileana Cozmuţa

4. Premiul pentru publicistică:
-Augustin Cozmuţa – Incursiuni în arta plastică
-Grigore Ciascai – Cronica amară a unor ani irosiţi
-Daniela Sitar-Tăut – Dialoguri maramureşene
-Nicoară Mihali – Cartea risipirilor
Daniela Sitar - Tăut

5. Premiul pentru carte ştiinţifică:
-Ioan Nădişan, Marcian Bîrda – Comori ale patrimoniului natural maramureşean

6. Premiul pentru folclor:
-Pamfil Bilţiu, Maria Bilţiu – Folclor din Ţara Chioarului (vol. II)

7. Premiul „Cartea anului”:
-Vasile Morar – Bucuraţi-vă!
Vasile Morar

Datorită numărului mare de propuneri şi valorii cărţilor, juriul a acordat diplome şi următorilor autori:

-Aurelia Chiuzbăian, Onisim Cadar, Vasile Pop – Tăuţii de Sus. O monografie
-George M. Nicoară – Trupul cuvântului
-Dumitru Fânăţeanu – Singurătatea ecoului
-Ioana Ileana Şteţco – Ai să dai seamă, doamnă
-Anca Goja – Fabrica de fericire
-Betty Kirchmajer-Donca – Iubiri mărturisite

În afara concursului, juriul a hotărât să acorde o diplomă lui Paul Antoniu, pentru volumul Zodiile lui Orfeu.

Niciun comentariu:

@diana.topan