Jurnal de pandemie (III) - Fabrica de fericire

miercuri, 25 martie 2020

Jurnal de pandemie (III)




Marţi, 24 martie

M-am trezit cu noaptea în cap. Am scris un poem şi o povestire, inspirate de criză. Plus că treburile prin casă nu se fac de unele singure. După-amiaza, după ce îmi termin treaba la serviciu, prefer să îmi petrec timpul povestind cu prietenii la telefon sau pe internet.

Au anunţat noi restricţii. Vor să ne ţină în case cu forţa. Mai ales pe cei peste 65 de ani, ei nu mai au voie să iasă deloc. Ai mei s-au speriat că nu se vor mai putea aproviziona şi nu vor mai putea plăti facturile. Va trebui să îi ajut.

Pijamaua e noua cămaşă în dungi. Senzaţia sezonului primăvară-vară. Azi am călcat o grămadă de pijamale. Ramona râde de mine, zice că pijamalele nu se calcă, oricum le şifonezi când te bagi în pat. Da, dar parcă un pantalon de pijama călcat la dungă îţi mai ridică moralul zilele astea.

Merg la magazinul din bloc. Întreb, într-o doară, dacă au drojdie. Vânzătoarea, o femeie tânără, îmi zice că mai are o singură bucată, de o jumătate de kilogram, la 10 lei. „O vreau”, îi zic.

O iau pentru Diana, ea m-a rugat acum câteva zile să îi cumpăr, dacă găsesc. E criză de drojdie şi făină, poporul român s-a născut brutar. Fata mă vede că iau şi două kilograme de făină. Zice: „Numai atâta luaţi?” „Păi, zic, mai am puţină acasă, cam un kilogram şi jumătate.” O văd că mă priveşte cu îngrijorare. Şi îmi spune că făina nu se mai găseşte nicăieri în Maramureş, că ei au adus-o tocmai din Satu Mare.

Ajung acasă. O sun pe Diana. Îmi spune că a fost la acelaşi magazin în urmă cu o oră şi că aceeaşi vânzătoare a măsurat-o din priviri, apoi i-a spus că nu are drojdie. „Nu ai pile”, îi zic, „pe tine nu te cunoaşte”. Râdem amândouă. Diana îşi varsă ciuda imaginându-şi să se întoarce la magazin şi face scandal.

FOTO: Lucian Petru GOJA


Îmi amintesc cum, în comunism, se dădeau la magazine produse „pe sub mână”. Unele care nu se găseau decât foarte rar, erau distribuite în funcţie de preferinţele vânzătorilor. Mai era şi un alt obicei, se vindeau produse la pachet. Primeai unt doar dacă luai şi două conserve de peşte. Ar putea să facă la fel acum cu făina, drojdia, spirtul şi hârtia igienică, cele mai cerute produse în aceste zile.

Seara, prim-ministrul Orban are conferinţă de presă. Spune că cei cu vârsta peste 65 de ani vor putea totuşi să iasă la cumpărături şi medic, într-un anumit interval orar. Altul decât cel stabilit la nivel judeţean. Brambureală totală.

Mâine e o nouă zi. Mijlocul săptămânii. Pentru serviciu, îmi pregătesc o pijama curată.


Niciun comentariu:

@diana.topan