Expoziţii personale aniversare Gyorgy Madarassy - 70 - Fabrica de fericire

marți, 8 august 2017

Expoziţii personale aniversare Gyorgy Madarassy - 70

Pictorul cu origini băimărene Gyorgy Madarassy împlineşte, pe 25 august 2017, 70 de ani. Pentru a marca momentul aniversar, luna aceasta au fost vernisate două expoziţii personale cu lucrări semnate de el: una în sala mică a Muzeului Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, şi cealaltă la Galeria de Artă a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Baia Mare. Vernisajele au avut loc în zilele de 8 şi 9 august.Expoziţiile sunt deschise până în data de 24 august (la Muzeu), respectiv 21 august (la Galeria de Artă).

Am participat la deschiderea expoziţiei de la Muzeul de Artă, unde sunt prezentate publicului 45 de lucrări care punctează diferite etape din evoluţia creaţiei plastice a pictorului. Majoritatea lucrărilor expuse fac parte din colecţia Muzeului de Artă şi cuprind intervalul 1974-2017. Se disting clar două perioade în creaţia lui Madarassy, cea când a activat în Baia Mare şi cea abstractă, de după emigrarea în Ungaria. Expoziţia de la Galeria de Artă cuprinde un alt gen de lucrări, în care în prim plan se află florile.
Pictorul a mărturisit că şi-ar fi dorit ca de ziua lui, pe 25 august, să îi fie vernisată o expoziţie cu 70 de lucrări, câţi ani s-au scurs de la naşterea sa. Din lipsa unui spaţiu de expunere suficient de mare în municipiu, acest lucru nu a fost posibil. Expoziţia personală aniversară de la Muzeul de Artă s-a dorit a avea un caracter retrospectiv.
Gyorgy Madarassy - "Pictorul"
Directorul Muzeului de Artă, dr. Tiberiu Alexa, l-a încadrat pe Madarassy în generaţia '70 a Centrului Artistic Baia Mare, responsabilă de constituirea celui de-al cincilea val avangardist băimărean, care a fundamentat estetica avangardei târzii. Dr. Dorel Topan, consultant la Muzeul de Artă, a remarcat „atmosfera metafizică” şi o oarecare asemănare cu lucrările lui Ştefan Câlţia. Mie mi s-a părut că lucrările lui Gyorgy Madarassy denotă o minuţioasă punere în scenă, personaje care fac parte dintr-o poveste şi o atmosferă dramatică.
Gyorgy Madarassy s-a născut în Baia Mare, iar în perioada 1968-1974 a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj Napoca, la clasa prof. Gabor Miklos.
După absolvire s-a întors în Baia Mare, unde a lucrat în învăţământul liceal până în 1988, an în care s-a stabilit în Ungaria, la Nyiregyhaza. A activat ca artist în localitatea ungară, păstrând legături strânse cu Baia Mare, unde, în anul 2007, la împlinirea vârstei de 60 de ani, a realizat o expoziţie personală.

Niciun comentariu:

@diana.topan