„Transfigurări şi personaje ruginite” imaginate de pictorul Dorel Petrehuş - Fabrica de fericire

marți, 22 august 2017

„Transfigurări şi personaje ruginite” imaginate de pictorul Dorel Petrehuş


Dorel Petrehuş, unul dintre cei mai apreciaţi pictori contemporani din nordul ţării, propune, la Galeria de Artă a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Baia Mare (Bd. Bucureşti nr. 6), expoziţia personală „Transfigurări şi personaje ruginite”. Stilul lui inconfundabil se regăseşte cu totul în această dublă expoziţie, şi totuşi experimentul este cât se poate de prezent.

În secţiunea de Transfigurări, regăsim lucrări realizate în tehnică mixtă, folosindu-se materiale precum lemnul vechi sau lemnul ars, hârtia manuală, bucăţi de pânză şi chiar o pereche de opinci, alături de culorile acrilice. Totuşi, coloristica este mai puţin exuberantă decât în expoziţiile anterioare semnate de Dorel Petrehuş. Secţiunea intitulată Personaje ruginite cuprinde lucrări realizate pe lemn şi tablă tratată, formele figurative desenate din rugină transmiţând un mesaj social, un mesaj de protest împotriva clasei politice.
Vernisajul a avut loc marţi, 22 august, în prezenţa unui public format în mare parte din artişti plastici. Au luat cuvântul dr. Laura Ghinea, preşedinta Filialei Baia Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Remus Vârnav, fost director al Muzeului Ţării Oaşului din Negreşti Oaş, poetul George Vulturescu, fost director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Satu Mare şi dr. Ioan Marchiş, artist plastic, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş.

George Vulturescu a publicat câteva volume de poeme ilustrate de Dorel Petrehuş, însă a afirmat că „mai mult mă trag eu din pictura lui decât el din poezia mea”. Vulturescu s-a declarat fascinat de lucrările expuse, care „te fac să te gândeşti la tine şi la viaţa ta”. „E adevărat că nu aţi cumpăra aceste lucrări pentru a le aşeza în dormitor, dar câtă viaţă care se stinge, câtă viaţă care iese din aceste lucrări!”, a mai spus poetul sătmărean.
Dr. Ioan Marchiş a identificat în lucrările lui Dorel Petrehuş şapte tendinţe, pe care le-a detaliat în discursul său. Condensarea formei; substanţializarea culorii; fizicizarea şi psihologizarea emoţiei; dezanatomizarea corpului; folosirea tuturor culorilor spectrului; lipsa graniţei dintre pictură şi relief; existenţa definirii morţii, dar şi a soluţiei identificate de pictor; estetica degradării – sunt tendinţele desluşite de Marchiş în lucrările expuse.

Dorel Petrehuş s-a născut la 19 februarie 1957 în Dumbrava, Târgu Lăpuş, judeţul Maramureş. A studiat la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca, secţia pictură (1982). Este membru al UAPR şi membru al Asociaţiei Artistice Art Bunavestire din Negreşti-Oaş. A fost distins cu Premiul Artistul Anului 2015, în Baia Mare, precum şi cu Premiul de excelenţă 2016, acordat de Primăria, Consiliul Local Negreşti-Oaş şi Muzeul Ţării Oaşului.

Expoziţia este deschisă în perioada 22 august – 5 septembrie.

Niciun comentariu:

@diana.topan