Reuniunea familiei Archeus - Fabrica de fericire

luni, 11 septembrie 2017

Reuniunea familiei Archeus


O dată pe an, scriitorii şi artiştii plastici din Maramureş, dar şi unii din Cluj sau Bucureşti, sunt în sărbătoare. O dată pe an, familia Archeus se reuneşte. Timp de o săptămână, ne bucurăm unii de alţii. Ne admirăm minţile şi sufletele. Ne iubim spiritul creativ şi tot ceea ce el naşte.
După un an în care am stat ascunşi în case şi ateliere, în care am muncit în singurătate, scoţând tot ceea ce e mai luminos şi mai tenebros din minţile noastre, a venit momentul să ne exhibăm. În timp ce poeţii şi prozatorii îşi citesc scrierile recente şi le supun judecăţii neiertătoare a celorlalţi, dar în principal a veteranilor Ioan Groşan şi Ion Mureşan, artiştii plastici pictează sau sculptează cu râvnă şi sub presiunea expoziţiei finale. Anul acesta, sculptorii s-au reprofilat şi au pictat şi ei, din lipsa unor condiţii propice îmblânzirii lemnului. Ca de obicei, cel mai harnic scriitor a fost parodistul Lucian Perţa. Dacă i-am lua exemplul şi am bea toţi, pe parcursul taberei, doar bere fără alcool, poate că am începe şi noi să scriem parodii.
Oricum, anul acesta s-a întrecut pe sine însuşi, pentru prima oară el reuşind să parodieze şi proza.
Nu ştiu care e secretul fericirii. Dar ştiu că noi, familia Archeus, l-am găsit. Un ingredient important e Tătuca Ioan Marchiş, numit aşa pentru că are grijă de noi toţi. Dar nu e singurul ingredient. Mai sunt şi mâncarea lui Dănuţ, şi muzica lui Florin şi a Adelei, şi bancurile lui Nelu, şi aerul tare de la Izvoare. Cred că la reţeta aceasta a fericirii fiecare aduce câte un ingredient propriu, unic şi indispensabil. Din acest motiv, ea nu poate fi reprodusă, plagiată de nimeni. La Ocoliş, în schimb, ea nu dă greş niciodată. La Ocoliş, în rai.

(Tabăra Naţională de Literatură şi Arte Plastice ARCHEUS, ediţia a XII-a, s-a desfăşurat, la Ocoliş şi la Izvoare, judeţul Maramureş, în perioada 4 – 11 septembrie 2017, în organizarea Fundaţiei Culturale Archeus, a Direciei Judeţene pentru Cultură Maramureş şi a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş.)

Niciun comentariu:

@diana.topan