Despre libertate şi amintirea paradisului. Maramureş Balloon Fiesta în gânduri şi imagini - Fabrica de fericire

duminică, 1 octombrie 2017

Despre libertate şi amintirea paradisului. Maramureş Balloon Fiesta în gânduri şi imagini

Nu mă fascinează zborul. Mai degrabă mă sperie, făcându-mă să mă gândesc la neaşteptatele şi cât se poate de neplăcutele reacţii fizice şi psihice pe care ar putea să mi le trezească. Sufăr de rău de înălţime. Singurul moment când gust fericirea de a zbura este în somn. În vis, zborul îmi creează o euforie de neegalat, imposibil de descris în cuvinte şi al cărei gust rămâne şi după ce mă trezesc, ca o vagă amintire a paradisului.


Ceva asemănător cu senzaţia pe care o am când ascult High Hopes la volum maxim. Vă propun să o ascultaţi şi voi acum, citind textuleţul acesta. O găsiţi cel mai repede AICI.


În ciuda handicapului meu, am descoperit că nu există modalitate mai plăcută de a-ţi petrece Ziua Internaţională a Cafelei decât savurând licoarea aromată pe un câmp pe care răsar, rând pe rând, spinările colorate ale unor baloane cu aer cald. Agitaţia organizatorilor, nacelele din nuiele născute din burţile maşinilor, mătasea baloanelor întinsă ca un animal mort în roua rece a ierbii, primele pale de aer eliberate de compresoare, sunetul arzătoarelor, verificate repetat şi cu atenţie, nerăbdarea fotografilor şi a călătorilor, toate conturează o atmosferă de bucurie şi speranţă. Apoi soarele răsare sângerând, călătorii îşi fac fotografii, animalele din iarbă prind tot mai mult contur, începând să semene cu nişte baloane adevărate. Încet, încet, unul câte unul îşi înalţă capul bălţat, iar câmpul începe să arate ca o carte de poveşti pentru copii. Pasagerii urcă în nacele, primul balon se înalţă, apoi încă unul şi încă unul, cerul e plin de duhuri bune şi blânde, un căţel aleargă sprinten între un balon şi stăpânul lui, Loredana şi Peter oferă ultimele indicaţii călătorilor, e rece, dar senin şi roua străluceşte în soare.

Maramureş Balloon Fiesta a trebuit să ajungă la ediţia a IV-a ca eu să-mi trec peste prejudecăţi şi să mă bucur de această demonstraţie de pură libertate. Mă bucur că am făcut-o, măcar acum.
Felicitări Asociaţiei Sens, Loredanei Ionescu şi lui Peter Hurley, precum şi Aeroclubului României pentru acest eveniment cu totul aparte. Sunt convinsă că organizarea lui nu a fost un lucru uşor. Mă bucur că organizatorii au avut parte de susţinerea sponsorilor, a Consiliului Judeţean Maramureş şi a Primăriei Baia Mare. Maramureşul trebuie promovat şi altfel decât prin sărbători răsuflate politico-folclorico-culinare, iar ideile bune trebuie susţinute şi duse mai departe.


















Niciun comentariu:

@diana.topan