„Amurg suspect”, volumul de poezii al Dianei Teodora Cozma, o carte potrivită pentru serile lungi de iarnă - Fabrica de fericire

sâmbătă, 25 noiembrie 2017

„Amurg suspect”, volumul de poezii al Dianei Teodora Cozma, o carte potrivită pentru serile lungi de iarnă

Diana Teodora Cozma, o tânără profesoară de limba şi literatura română şi doctorandă la Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord, şi-a lansat vineri, 24 noiembrie, la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare, volumul de poezii “Amurg suspect”, apărut de curând la Editura Eurotip. Este volumul de debut al poetei în vârstă de 24 de ani, care a fost prezentat, cu această ocazie, de inspectorul şcolar Valentina Todoran, care a îndeplinit şi rolul de moderator, de conf. univ. dr. Delia Suiogan, prodecanul Facultăţii de Litere, de drd. Alina Maria Nechita şi de jurnalistul Nicolae Pătruţ.
Diana Teodora Cozma
 Prof. Valentina Todoran a opinat că volumul “împacă deopotrivă gustul criticului literar şi aşteptările publicului”, fiind “potrivit pentru nopţile lungi de iarnă” care ne aşteaptă. O “poezie rafinată” a unei tinere dornice de confesiune, de meditaţie asupra propriilor nelinişti. Temele cele mai frecvent abordate sunt relaţia dintre perisabil şi peren, dintre laic şi sfânt.
Dr. Delia Suiogan a mărturisit că a găsit-o în carte pe “Diana cea adevărată”, poezia fiind pentru ea o formă de căutare a sinelui profund. Dr. Delia Suiogan a avertizat cu privire la “capcana” acestei cărţi, care te poate face să crezi că ai în faţă o poezie a tristeţii, dar în spatele acestui sentiment se poate descoperi dorinţa de alungare a temerilor. “Diana nu este o fiinţă tragică şi nici nu va fi, pentru că asta ar însemna să se resemneze”, a mai adăugat dr. Delia Suiogan.
Drd. Alina Nechita, prof. Valentina Todoran, dr. Delia Suiogan, Diana Teodora Cozma şi Nicoae Pătruţ
Drd. Alina Nechita a descoperit în poezia Dianei Teodora Cozma accente de onirism, iar jurnalistul Nicolae Pătruţ a identificat o privire proaspătă, lipsită de ipocrizie şi falsitate, dar şi o forţă specială.

În fine, autoarea a afirmat: “Suntem supuşi unui timp nemilos care ne conduce spre degradare; prin versuri, se încearcă ieşirea de sub teroarea istoriei şi găsirea unui drum, a unui centru al fiecăruia.”


Niciun comentariu:

@diana.topan