Art-Up! la Colegiul Tehnic "C.D. Neniţescu" (Comunicat de presă) - Fabrica de fericire

vineri, 24 noiembrie 2017

Art-Up! la Colegiul Tehnic "C.D. Neniţescu" (Comunicat de presă)

Evenimentul Art-Up! propune comunității, în premieră, un pop-up museum - un muzeu construit „pe loc”, cu obiectele aduse de participanți, pe o temă prestabilită: Acesta este viitorul! ≫. Vă invităm așadar să veniți să completați colecția muzeului nostru!
Colegiul Tehnic "C.D. Neniţescu". Credit foto: InfoMM
Realizat în parteneriat cu Team For Youth și Colegiul Tehnic „C.D. Nenițescu”, evenimentul are două componente: prima parte, dedicată fenomenelor artistice, prezintă în paralel Școala Băimăreană de Pictură, respectiv Școala de la Barbizon, urcând apoi pe firul principalelor curente până în contemporaneitate. Odată stabilit contextul, a doua parte a evenimentului constă în realizarea efectivă a muzeului pop-up.
Muzeul pop-up este de fapt o „colecție deschisă” construită împreună cu membrii comunității: toți cei care vin la întâlnirea de luni, 27 noiembrie, pot aduce un obiect care să completeze expoziția. Curentul în care organizatorii își propun să se încadreze este Pop-art, iar motivația vine tocmai din esența acestuia: desprinderea din ambianța sa firească a unui obiect sau a unei părți dintr-un obiect și expunerea lui ca lucrări de artă nonfuncționale. Acesta este viitorul! ≫, tema aleasă, este chiar titlul primei expoziții Pop-art organizate în anul 1956 la Galeria de Artă Whitechapel din Londra.
Scopul evenimentului este de a construi un „muzeu” împreună cu membrii comunității, iar faptul că exponatele sunt aduse de participanți îl transformă într-unul narativ: fiecare obiect spune (și are) o poveste. Astfel demonstrăm că instituția culturală nu trebuie să aibă doar funcția de conservare a artefactelor și nu spune doar povestea unui fenomen artistic, ci e o sumă de povești și de trăiri ale comunității.
Conceptul de muzeu pop-up nu e este unul neapărat nou, se regăsește în literatura de specialiate - a fost documentat de către Nina Simon și Nora Grant și a fost implementat mai întâi la Santa Cruz Museum of Art & History, în Statele Unite.
            Vă așteptăm luni, 27 noiembrie, de la ora 12,00 în sala CDI a Colegiului Tehnic „C.D. Nenițescu” să completați colecția noastră cu obiectul care credeți că ne arată cel mai clar că Acesta este viitorul! ≫.



drd. Oana Enășel

Referent de specialitate - marketing, MuzeulJudeţean de Artă "Centrul Artistic Baia Mare"

Niciun comentariu:

@diana.topan