Miracolul de Crăciun - Fabrica de fericire

luni, 18 decembrie 2017

Miracolul de Crăciun

Faptul că Baia Mare se bucură în fiecare an, de şase ani încoace, de un târg de Crăciun aşa cum trebuie să fie un astfel de eveniment, adică fără kitsch şi fără compromisuri, e un miracol. Am învăţat în ultimii ani că minunile nu se întâmplă de la sine, sau doar pentru că ni le dorim, ci ele sunt, de cele mai multe ori, rezultatul unui efort colosal şi susţinut al unor semeni de-ai noştri.
Ileana Horoba-Danci şi Ionuţ Horoba
În cazul Târgului Darurilor de Crăciun, este vorba despre familia Horoba-Danci, Ileana şi Ionuţ, doi tineri care au riscat mult în viaţă şi care, în cele din urmă, au ales să se dedice pasiunilor lor, chiar dacă acest lucru nu a fost întotdeauna comod. Ea – profesoară, el – ziarist (dar şi cu o grămadă de job-uri la activ, care mai de care mai surprinzătoare), au ajuns la un moment dat într-un punct de cotitură, şi au pariat totul pe săpunul natural. Aşa s-a născut FAIN, afacerea de familie cu cosmetice naturale, care cucereşte pe zi ce trece tot mai mulţi
“fani”. Ileana, care a studiat ceramica la Cluj, a continuat să creeze mici minuni din porţelan, şi s-a axat pe bijuteria de autor, care putea să-i aducă şi un venit, spre deosebire de obiectele de artă mai mari, destinate expoziţiilor. Asta nu înseamnă că nu a suferit din pricina faptului că timpul nu i-a permis să se ocupe mai mult de acestea din urmă. Şi nu înseamnă nici că bijuteriile ei n-ar fi cu adevărat mici opere de artă.

Am făcut această lungă introducere pentru a ajunge, în cele din urmă, la Târgul Darurilor de Crăciun. De fapt, Ileana şi Ionuţ se ocupă de organizarea a două târguri, cel de-al doilea fiind cel din primăvară, unde se găsesc cele mai frumoase mărţişoare din Maramureş. Parte din ele ajung şi la Bucureşti, unde Ionuţ le expune la Târgul de Mărţişor de la Muzeul Ţăranului Român.

Târgul Darurilor de Crăciun are loc anual în formule nu identice, dar asemănătoare, pentru că există un “nucleu dur” de artişti băimăreni care participă în fiecare an. Pe lângă ei, sunt invitaţi artişti din alte zone, iar anul acesta, chiar unul din Anglia. Tot ca o noutate a acestui an, artiştii organizatori s-au grupat în ceea ce se numeşte Asociaţia NOD, aceasta fiind o formă nouă a unui fond deja bine închegat.

Târgul Darurilor de Crăciun este o minune pentru că el propune altceva decât suntem obişnuiţi să vedem pe la noi. El are acel aer de familie, acea căldură aparte, necesară sărbătorilor, dar impune şi un standard de calitate de la care niciun participant nu are voie să abdice. Obstacolele întâmpinate de-a lungul anilor în organizarea târgului au fost multe, şi ele au lovit în plin în aceşti oameni sufletişti care sunt organizatorii lui.
În plus, organizarea unui astfel de eveniment implică multă muncă, iar răsplata materială nu este pe măsura efortului, în schimb se poate vorbi despre o bucurie a lucrului bine făcut şi despre mulţumirea de a satisface gusturile cele mai exigente. Obiectele vândute – de la podoabe pentru pomul de iarnă la păpuşi, de la bijuterii la cosmetice naturale sau obiecte de ceramică decorative – sunt, în cea mai mare parte, unicate, sau, arareori, de serie mică, iar calitatea şi originalitatea lor justifică preţurile ceva mai ridicate.
Ele sunt potrivite a fi oferite drept daruri unor persoane iubite, unor persoane speciale, care apreciază nu atât valoarea materială a obiectului, cât cea artistică şi încărcătura lui sufletească. Dar, dacă sunteţi iubitor de frumos, cu siguranţă nu veţi pleca de la Târgul Darurilor de Crăciun fără să vă oferiţi dumneavoastră înşivă un dar care să vă bucure sufletul.


Târgul Darurilor de Crăciun s-a deschis luni, 18 decembrie, în Salonul Artelor al Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” şi poate fi vizitat până vineri, 22 decembrie, inclusiv, zilnic între orele 9 şi 19. 


Niciun comentariu:

@diana.topan