Biblioteca judeţeană le oferă cărţilor o a doua şansă - Fabrica de fericire

sâmbătă, 27 ianuarie 2018

Biblioteca judeţeană le oferă cărţilor o a doua şansă


Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” Baia Mare mă surprinde, din nou, plăcut. Vineri după-amiază am mers la un eveniment dedicat romilor, care s-a desfăşurat acolo. Când să intru, observ, pe peretele exterior, un raft plin pe jumătate cu cărţi. Citesc, pe o etichetă amplasată deasupra, “Anticariatul donatorilor”. O colecţie de cărţi donate de utilizatorii bibliotecii, din care oricine se poate servi, gratuit. O idee excelentă! Iubitorii de literatură sunt, cu siguranţă, fericiţi. Sigur, e plăcut să vii la bibliotecă şi să împrumuţi cărţi, dar ce senzaţie de bucurie ai atunci când cărţile devin ale tale, definitiv! Pentru mulţi, cărţile din librării par scumpe, în comparaţie cu salariile, iar anticariatele în Baia Mare sunt rare. Un raft cu cărţi gratuite e ca şi cum Moş Crăciun ar veni în fiecare zi. 🎅

În ultimii ani, foarte mulţi băimăreni aleg să îşi doneze colecţiile de cărţi Bibliotecii judeţene. Prestigiul acestei instituţii şi gândul că volumele lor ar putea bucura o mulţime de cititori îi animă. Spaţiul de care dispune Biblioteca judeţeană este, însă, limitat, iar numeroase cărţi sunt disponibile în multe exemplare. 
Foto: Diana Topan
Prin urmare, la o idee a directorului dr. Teodor Ardelean, donaţiile primite vor fi selectate, iar aşa-zisul “surplus” va fi oferit, gratuit şi definitiv, iubitorilor de cărţi.
Foto:Diana Topan
Acestea vor fi aşezate pe raftul din exteriorul clădirii, raft care va fi completat periodic, pe măsură ce se goleşte. Vineri, când am fost acolo, jumătate dintre cărţi fuseseră deja luate de cititorii pofticioşi, deşi raftul fusese amplasat doar cu o zi în urmă. Altfel, cărţile care există deja în număr suficient în colecţiile bibliotecii şi care nu mai sunt necesare nici altor biblioteci din ţară şi străinătate (pentru că unele se redistribuie către acestea), ar urma să ajungă la societăţile care reciclează şi transformă deşeurile de hârtie în noi produse. Şi ar fi păcat, nu? Ar fi dureros ca atâtea poveşti frumoase să fie topite, în loc să bucure sufletul şi mintea celor care ştiu să le aprecieze.
Foto: Diana Topan
Tocmai de aceea, prietenii de la Biblioteca judeţeană au decis că fiecare carte merită o a doua şansă. 💗💙💜
De precizat că accesul la raft nu este limitat de programul bibliotecii, acesta fiind amplasat afară, în zona intrării.
Haideţi la bibliotecă, ce mai aşteptaţi?! 😏


Niciun comentariu:

@diana.topan