Holocaustul romilor, comemorat în Baia Mare (Comunicat de presă) - Fabrica de fericire

vineri, 19 ianuarie 2018

Holocaustul romilor, comemorat în Baia Mare (Comunicat de presă)

Vineri, 26 ianuarie, de la ora 17, în Salonul Artelor al Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” Baia Mare, Asociația Young Roma Maramureș în colaborare cu instituţia-gazdă vă invită să luați parte la comemorarea „Zilei Internaționale a Victimelor Holocaustului”, în cadrul proiectului „Marginalizarea şi ostracizarea romilor în trecut şi prezent”. Marcarea acestei zile, în 27 ianuarie, a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005. 

          Manifestarea va debuta cu o scurtă prezentare despre Holocaustul Romilor, susținută de Vlad Bardai. Va urma proiecţia filmului documentar “În numele statului: Holocaustul romilor”- o producție care urmărește reconstruirea veridică a celei mai dureroase pagini din istoria romilor din România: perioada premergătoare războiului și, începând cu anul 1942, deportările masive ale populației rome în Transnistria. Documentarul a fost realizat de Centrul Național de Cultură al Romilor. Baza documentară a filmului o constituie o serie de documente emise de autoritățile de stat la acea vreme, comunicări și raportări ale autorităților din Transnistria cu privire la romi și “problema romilor”. De asemenea, filmul include și interviuri realizate cu romi supraviețuitori ai Deportării. Scenele artistice au fost interpretate de actori precum Maia Morgenstern, Mădălin Mandin, Marcel Costea. Participarea celor doi supraviețuitori romi, Constantin Brăila și Constantin Anica, amintirile acestora, întipărite pentru totdeauna în mintea lor de copii, constituie astăzi mărturii pentru generațiile viitoare, în înțelegerea a ceea ce a însemnat Holocaustul, dar, mai ales, cum s-a putut ajunge la implementarea unor asemenea decizii care au dus la moartea a peste douăzeci de mii de oameni, din care mai mult de jumătate au fost copii.
          Evenimentul va continua cu deschiderea expoziției de fotografii de arhivă din perioada Holocaustului, ce va putea fi vizitată la Cabinetul de Medalistică, în perioada 25-30 ianuarie 2018. Documentarea a fost făcută de echipa Young Roma Maramureș coordonată de Ribana FuziNiciun comentariu:

@diana.topan