Dacă e vară, sunt Poveşti sub stele - Fabrica de fericire

luni, 21 mai 2018

Dacă e vară, sunt Poveşti sub stele


Vara trecută a fost frumoasă şi datorită proiecţiilor de filme de la Teatrul de vară, organizate de Vertigo Concept în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară şi Muzeul Judeţean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare”. Vestea bună este că aceste proiecţii de filme, reunite sub genericul POVEŞTI SUB STELE, vor fi reluate în curând şi vor dura toată vara. Cei cărora le datorăm bucuria de a ne lăsa pradă imaginaţiei în nopţile senine de început de week-end sunt Oana Enăşel şi Răzvan Teodorescu, cu care am stat de vorbă la o cafea, prilej cu care am aflat câteva detalii privind programul din acest an.

Evenimentul care va reprezenta deschiderea de sezon va avea loc joi, 24 mai, de la ora 19, în Sala Rotary a Colegiului de Arte din Baia Mare şi va fi un moment nemaiîntâlnit în oraşul nostru, cel puţin în ultimii 18 ani. El va îmbina filmul mut  cu muzica live, aşa cum se întâmpla la începuturile celei de-a şaptea arte, când la proiecţii participa şi o orchestră de cameră. Evenimentul de joi se intitulează “Călătorie în timp”, iar filmul, vechi de 115 ani şi remasterizat recent, este semnat de  Georges Méliès şi intitulat «Călătorie către Lună». Muzica, instrumentală şi electronică, va fi interpretată de elevi ai Colegiului de Arte, dirijaţi de Darie Nemeş Bota, care semnează şi parte din compoziţii. De asemenea, Darie Nemeş Bota va cânta la orgă şi percuţie. Va fi, aşadar, o întoarcere la origini, o opţiune (repetată) pentru filmul clasic, în condiţiile în care organizatorii admit că se adresează unui public cu pretenţii în ceea ce priveşte actul cultural. În cazul acestui eveniment, Colegiul de Arte este coorganizator.
După acest prim moment, desfăşurat la Colegiul de Arte, vor urma proiecţiile obişnuite, la Teatrul de Vară de pe strada Dealul Florilor nr. 1. Prima proiecţie va avea loc în data de 1 Iunie, de Ziua Copilului, motiv pentru care va fi ales un lungmetraj de animaţie. Proiecţiile se vor desfăşura vinerea, de la ora 21,30, în zilele fără ploaie. Biletul va costa 10 lei, fiind păstrat preţul de anul trecut. Vom putea vedea filme la Teatrul de Vară în lunile iunie, iulie şi august, iar dacă vremea va fi bună, poate chiar şi în septembrie. Programul va fi prezentat la începutul lunii pentru toată luna, pe pagina de Facebook a proiectului, Poveşti sub stele. Se va încerca alăturarea unor filme diverse, fără să lipsească cele clasice, cele de animaţie, dramele, dar şi filmele cerute special de public.
Oana Enăşel şi Răzvan Teodorescu şi-au propus să promoveze valorile locale, chiar prin intermediul unor filmuleţe, însă ideea nu a fost pusă în practică deocamdată. Cert este că vom mai avea parte de evenimente speciale, care vor îmbina filmul cu alte arte, pentru a crea experienţe cât mai complete.
E îmbucurător când oamenii faini găsesc idei, resurse de timp şi energie pentru a crea evenimente îndrăzneţe, care, măcar pentru o oră, două, ne schimbă puţin viziunea pe care o avem asupra oraşului.

Niciun comentariu:

@diana.topan