În pregătire: Tabăra Naţională de Literatură şi Arte Plastice ARCHEUS (Ocoliş, Maramureş) - Fabrica de fericire

vineri, 6 iulie 2018

În pregătire: Tabăra Naţională de Literatură şi Arte Plastice ARCHEUS (Ocoliş, Maramureş)



De 13 ani încoace, vara are gust de literatură şi artă în Maramureş. De 13 ani, scriitori, pictori şi sculptori se adună la Ocoliş, la reşedinţa Tătucăi, timp de o săptămână sau mai mult, pentru a se bucura de starea de creativitate. Tătuca e, pentru cine nu ştie deja, Ioan Marchiş, plastician, doctor în filosofie, autor de cărţi şi cel care are grijă nu doar de o familie numeroasă, ci şi de o mulţime de creatori, de la cel mai tânăr la cel mai în vârstă.
Ioan Marchiş, gazda bună de la Ocoliş
Pentru că aici, la Ocoliş, nu vârsta contează, ci disponibilitatea de a-ţi transforma mintea într-un burete, gata să absoarbă din jur gesturi, cuvinte, imagini, semne, sunete, mirosuri şi orice altceva ar putea slobozi şuvoiul fertil al creativităţii.
Această săptămână în care plasticieni, poeţi şi prozatori au totul la picioare, poartă numele de Tabăra Naţională de Literatură şi Arte Plastice ARCHEUS, şi este organizată anual de Fundaţia Culturală Archeus. De fiecare dată, tabăra se finalizează cu publicarea unui număr nou al revistei ARCHEUS, care cuprinde poezie, proză, parodie şi reproduceri după lucrări de artă. De asemenea, se organizează câte o expoziţie cu lucrările realizate în timpul taberei.
Ioan Marchiş, pictoriţa Maria Mariş Dărăban şi poeta Ioana Ileana Şteţco
Ediţia de anul acesta, cea cu numărul XIII, va avea loc ceva mai târziu, mai exact în perioada 2-10 septembrie 2018, şi va avea tema “Unire, identitate, universalitate”. Pe lângă invitaţii de onoare ai taberei, prezenţi în mod constant (poetul Ion Mureşan, prozatorul Ioan Groşan, parodistul Lucian Perţa şi criticul literar Alexandru Cistelecan), vor fi prezenţi scriitori, plasticieni, oameni de teatru şi ziarişti din Bistriţa, Cluj, Satu Mare şi Maramureş, dar şi din Italia, Austria, Belgia şi Ucraina.
Poetul Ion Mureşan

Prozatorul Ioan Groşan


Seară de cenaclu în tabără

Poetul Gheorghe Pârja, poeta Betty Kirckmajer Donca, Ioan Marchiş, prozatorul Valeriu Sabău, pictoriţa Maria Mariş Dărăban, poetul Gelu Dragoş şi poetul Nicolae Scheianu



Niciun comentariu:

@diana.topan