Liniștea dinaintea furtunii - Fabrica de fericire

sâmbătă, 25 mai 2019

Liniștea dinaintea furtunii





Azi m-am trezit la 11,30. Apoi, ceva neobișnuit pentru ultimele săptămâni, mi-am asumat rolul de gospodină. E sâmbătă, 25 mai. E ziua de liniște dinaintea furtunii. Mâine noapte se va schimba totul.

Am peste 700 de prieteni în lista de Facebook. Și vreo câteva sute de contacte în telefon. Nu sunt mulți cei pe care nu i-am contactat în ultima lună. Nu sunt mulți cei cărora nu le-am spus să meargă mâine la vot și să aleagă forțele pro-europene.
Nu știu care a fost impactul. Nu știu câți sunt cei pentru care a contat. Dar a contat pentru mine, asta e sigur. Pentru liniștea contșiinței mele. Pentru sentimentul că am făcut tot ce am putut pentru țara mea. Adică pentru părinții mei, pentru prietenii mei și pentru mine însămi. Pentru viitorul nostru comun. Pentru o viață în democrație, în libertate, într-o țară unde drepturile tuturor sunt respectate și unde justiția e liberă.

A fost un pas greu, dar firesc. Contrar impresiei unora, sunt o fire timidă și nu mă simt deloc în largul meu să deranjez cu telefoane oameni cu care nu am vorbit de foarte mult timp sau, poate, niciodată. Pentru că am în lista de Facebook destule astfel de persoane. Dar a fost ceva firesc, ca și cum am fi mutat protestele din stradă la telefon și în spațiul virtual. 
Manifestația "Toți pentru Europa" a fost organizată în Baia Mare, pe 19 mai, de Declic și ProCivic
M-am așteptat să fiu certată și înjurată. Nu am fost. Oamenii au fost mai politicoși decât credeam. Nu am avut experiența prezidențialelor trecute, când am intrat în discuții contondente și interminabile cu unii oameni care aveau opinii politice total opuse mie. Au fost câțiva, puțini, care mi-au dat de înțeles că preferă să decidă singuri cu cine anume votează și că eu îi cam deranjez. Asta, deși nu le dădusem nume de partide sau candidați cu care să voteze, ci spusesem doar că e de dorit o opțiune pro-europeană.

Au fost alții care mi-au spus că nu au cu cine să voteze. Că toți sunt la fel. Toți sunt corupți, toți își văd doar de propriile interese. Eu nu cred că e așa. Avem în politică persoane condamnate penal, adică oameni dovediți ca necinstiți. Avem și partide care nu au în componență astfel de persoane. Nu suntem toți corupți, la fel cum nu suntem un popor de infractori. A spune asta înseamnă a încerca să îndulcești vina celor care cu adevărat au încălcat legea.

Câțiva mi-au spus că nu știu nimic despre politică. Printre ei, un om de afaceri de succes. Am fost extrem de surprinsă, nu mă așteptam la un asemenea răspuns din partea lui. Unii oameni preferă să își vadă de familia lor, de jobul lor, de businessul lor, și să ignore realitatea politică. Eu cred că e o soluție călduță, dar periculoasă. Politicul ne influențează viața în fiecare zi. Iar societatea civilă trebuie să își asume rolul de a controla politicienii. Și oamenii simpli nu pot face asta dacă nu le urmăresc activitatea, dacă nu îi trag de mânecă uneori, dacă nu se prezintă la vot.

Însă cei mai mulți dintre cei cu care am vorbit mi-au spus că merg mâine la vot. Au fost mulți și cei care mi-au mărturisit că fac eforturi pentru a-și convinge cunoscuții să facă la fel. Pe alții i-am convins eu să pună mâna pe telefon și să cheme lumea la vot.
În bula mea, probabil că situația e mai roză decât în realitate. Cu toate astea, sunt încrezătoare că noaptea de mâine va fi una a bucuriei. Apoi va urma povara responsabilității. Nevoia de a nu dezamăgi. Și încă vreo câteva runde de alegeri, la care va trebui să ne mobilizăm.

Adevărul va ieși la iveală mâine seară. Eu una știu câ mâine, la ora 7 a.m., mă voi prezenta la vot. Sper ca secția să fie aglomerată. Însă cred că societatea civilă deja merită felicitată, pentru tot efortul de mobilizare pe care l-a făcut în ultimele săptămâni. 
Special thanks to Declic, partenerul după-amiezelor mele vorbite.

România votează pentru Europa!


Niciun comentariu:

@diana.topan