Doamnele artei băimărene: Letiția Muntean - Fabrica de fericire

marți, 3 martie 2020

Doamnele artei băimărene: Letiția Muntean



Dedicăm începutul primăverii doamnelor artei băimărene și vă prezentăm cele mai reprezentative portrete biografice feminine ale Centrului Artistic Baia Mare.

Letiția Muntean 


(Descriere realizată de dr. Dorel Topan)

Letiţia Muntean a absolvit Şcoala de Arte Frumoase de la Cluj în 1931 şi a continuat studiile de pictură la Timişoara. A debutat în 1930 la Cluj. A fost cadru didactic la Liceul de Arte Plastice din Cluj, realizând expoziţii personale şi participând frecvent la Saloanele Oficiale de Pictură şi Sculptură de la Bucureşti.
La Baia Mare şi în Maramureş şi-a legat numele şi cariera de cea a pictorului Tasso Marchini cu care s-a logodit în timpul studenţiei la Cluj în 1930. În Maramureş a lucrat cu Tasso Marchini şi cu Traian Bilţiu-Dăncuş. Împreună cu aceştia a făcut o călătorie de studii la Balcic în 1935.
În mare parte, creaţia sa a fost înfluenţată de cea a lui Tasso Marchini, dar sensibilitatea personală a artistei dă o notă distinctă picturii sale. Peisaje de factură postimpresionistă, naturi statice al căror desen bine structurat pe o formulă clasică cu influenţe constructiviste, portrete de mare rafinament cromatic, domină creaţia sa.
Culoarea, la fel ca şi desenul său, este la fel de riguros controlată, stând însă în limitele unei filtrări emoţionale personale, extrem de seducătoare. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării în ceea ce priveşte atât raporturile cromatice, cât şi calitatea petelor de culoare. O ţesătură de pensulaţii ferme definesc suprafaţa tabloului dând acestuia vivacitate şi o calitate picturală specială.

Niciun comentariu:

@diana.topan